v-kremli-zayavili-scho-vizit-lukashenka-do-krimu-mozhna-organizuvati-khoch-zaraz

В Кремлі заявили, що візит Лукашенка до Криму можна організувати "хоч зараз"

 • 16397 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Крим "хоч зараз" може прийняти з візитом президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це заявив в інтерв'ю ТАСС заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко, передає УНН.

Цитата

"Що ж стосується відвідування півострова президентом Олександром Григоровичем Лукашенком, то кримська влада неодноразово заявляла про готовність прийняти його хоч зараз", - заявив Руденко.

Деталі

За словами Руденка, РФ переконана, що подальше зміцнення співпраці Білорусі з Кримом і Севастополем, включаючи встановлення між ними прямого авіа- і залізничного сполучення, буде позитивно сприйнято громадянами Росії і РБ.

Раніше Лукашенко заявляв, що має намір відвідати Крим разом з президентом Росії Володимиром Путіним. У Криму вже повідомили, що"будуть раді візиту Лукашенка". За словами "глави" анексованого Криму Сергія Аксьонова, таке рішення білоруського лідера "цілком відповідає духу братніх відносин між народами" Росії і Білорусі.

Доповнення

Раніше Лукашенко заявив, що Крим "де-факто і де-юре" став російським після референдуму 2014 року. Він пообіцяв на знак офіційного визнання відвідати острів.

Що передувало

Відносини Києва і Мінська ускладнилися в серпні минулого року. Після початку акцій протесту білоруської опозиції, незадоволеної підсумками президентських виборів, і не визнаної перемоги Лукашенка, Україна висловила підтримку протестувальникам.

Крім того, після екстреної посадки лайнера авіакомпанії Ryanair в Мінську 23 травня через повідомлення про мінування, яке надалі не підтвердилося, Україна приєдналася до різкого засудження дій Мінська з боку ЄС і США. Зокрема, Україна заборонила білоруським авіакомпаніям використовувати український повітряний простір.

1 червня Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ і Москва опрацюють питання про відкриття авіарейсів до Криму.

2 червня перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що українська сторона введе санкції у разі, якщо білоруські літаки почнуть літати до Криму. За її словами, відповідальність за можливі рестрикції лежатиме тільки на Лукашенку.

Українські Національні Новини

Новини Світу