v-naftogazi-ozvuchili-naygirshiy-dlya-putina-stsenariy-tranzitu-gazu

У "Нафтогазі" озвучили найгірший для Путіна сценарій транзиту газу

 • 14965 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко в коментарі EURACTIV заявив, що Україна хотіла б, щоб трейдери з Євросоюзу купували російський газ безпосередньо на українсько-російському кордоні, передає УНН.

"Це сценарій нашої мрії. Ми намагалися здійснити це протягом останніх чотирьох років", - сказав Вітренко.

У той же час, за його словами, президент РФ Володимир Путін не хоче дозволити європейцям купувати газ на кордоні тому, що такий сценарій принесе конкурентну перевагу для українського транзитного газу і, таким чином, дасть українській економіці імпульс, що суперечить інтересам Путіна.

"Прикордонний сценарій - це найгірший сценарій для Путіна", - сказав він, пояснивши, що такий сценарій піде далеко не на користь російського проекту "Північний потік-2".

Проект трубопроводу спрямований на подвоєння пропускної здатності існуючого трубопроводу "Північний потік-1" з наступного року в обхід традиційного транзитного маршруту через Україну, пише видання. Російський "Газпром" є єдиним акціонером "Північного потоку-2", взявши на себе половину вартості будівництва. Його західними партнерами є німецька Uniper і Wintershall, англо-голландська група Royal Dutch Shell, французька Engie і австрійська OMV.

Вітренко заявив, що Росія надає фінансову підтримку компаніям, які беруть участь в проекті Nord Stream 2.

"Наприклад, вони займають у них гроші в три рази дорожче ринкової вартості", - сказав він.

Як повідомляв УНН, міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що, якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб припинити остаточно транзит через Україну.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала РФ і України обговорити проект транзиту газу, терміном дії більше ніж на 10 років, з обсягами, які виправдовували інвестиції в модернізацію газотранспортної системи.

Українські Національні Новини

Політика