v-ukrayini-noviy-vid-zemelnikh-makhinatsiy-odnochasno-do-nikh-vdayutsya-agrogigant-kernel-i-brati-kascheyevi

В Україні новий вид земельних махінацій: одночасно до них вдаються агрогігант "Кернел" і брати Кащеєви

 • 38365 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. Напередодні відкриття ринку землі в Україні активізуються нові схеми махінацій, повідомляє УНН.

Днями УНН розповідав про ситуацію в Чернігівській області, де у матері покійного народного депутата Валерія Давиденка Валентини намагаються відібрати земельний банк і велику в регіоні сільгоспкомпанія "Агродім".

Схема махінаторів передбачає кілька етапів і виглядає цілком легальною, якщо не враховувати моральний аспект:

  • Реєстрація нової компанії, яка має ту ж назву і реквізити, що і компанія-жертва, з однією лише різницею - непомітною крапкою в кінці назви. Наприклад, компанія Валентини Давиденко називається "Агродім" (без крапки), а махінатори створюють компанію "Агродім." (з крапкою).
  • Переукладання з пайовиками договорів оренди на землю і оформлення їх на нову компанію. Привід може бути будь-який: оптимізація податків, підвищення орендної плати, подарунки та продуктові набори.
  • Перекидання земельного банку на нову компанію-клон.

І якщо ще вчора здавалося, що це одиничний випадок і пов'язаний він з креативністю людей, пов'язаних з агрогігантом "Кернел", то сьогодні УНН виявив у реєстрі ще один, не менш резонансний кейс.

Йдеться про земельний конфлікт у Миколаєві, коли такі собі брати Кащеєви Олег і Антон вирішили продати свою сільгоспкомпанію "Ерка" фермерам, але потім передумали і відмотали своє рішення в спосіб, який має всі ознаки шахрайства. Закінчилося все перестрілкою, у результаті якої постраждали обидві сторони.

Поки конфлікт між сторонами вирішується в суді, Кащеєви, судячи з усього, вирішили провернути ту ж схему, що і в Чернігівській області люди з орбіти "Кернел".

Так, кілька днів тому, а саме 09 червня 2021 року, Антон Кащеєв зареєстрував нову компанію-клон "Ерка." (з крапкою). Тому не виключено, що на нову компанію по вищезгаданій схемі будуть переукладені договори оренди землі з пайовиками і на той час, як суд визначить законного власника компанії "Ерка" (без крапки) - від неї залишиться тільки назва.

Відзначимо, що брати Кащеєви давно мають неоднозначну репутацію і конфлікт з законом.

У 2013 році Кащеєви брали участь в кривавому протистоянні з колишнім нардепом Аркадієм Карнацьким на полях Чаусово.

У 2017 році Кащеєвих підозрювали в розкраданні 22 млн грн державних коштів. На той момент Антон Кащеєв очолював держпідприємство "Еліта" Національної академії аграрних наук. Але востаннє в Реєстрі судових рішень про цю справу згадується в 2018 році, коли суд вирішив повернути підозрюваним вилучені у них 39 тисяч доларів.

При цьому, за інформацією ЗМІ, вони продовжують шукати посади в державних підприємствах. Зокрема, цього року хотіли очолити "Одеський зерновий термінал" і "Миколаївський портовий елеватор" - філії Державної продовольчо-зернової корпорації України, яку, за збігом обставин, нещодавно очолив їх земляк, колишній депутат обласної ради Миколаївської області Андрій Власенко.

Також, ймовірно, Антон Кащеєв володіє UAB Bertena у Литві. З відкритих джерел про неї відомо, що вона розташована в Вільнюсі, має в розпорядженні 16 транспортних засобів, а оборот компанії становить від 1 до 2 млн євро в рік без ПДВ.

Українські Національні Новини

Економіка