v-ukrayini-zaprovadyat-sche-odin-paket-meddopomogi-cherez-onkozakhvoryuvannya

В Україні запровадять ще один пакет меддопомоги через онкозахворювання

 • 14511 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Міністерство охорони здоров'я планує додати третій пакет для надання медичної допомоги пацієнтам із онкологічними захворюваннями — "лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах". Впродовж другого-четвертого кварталу 2021 року планується розширити супровід та лікування пацієнтів з хіміотерапевтичним та радіологічним захворюваннями. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“У другому та четвертому кварталі 2021 року планується додати й розширити перелік пакетів, які будуть застосовуватися. Ми хочемо додати хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах, радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у дорослих та дітей. І третій пакет — лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах. Це повністю новий пакет, там є специфічне лікування, яке потребує деталізації”, - заявив Степанов.

Деталі

Міністр відзначив, що тариф на медичні послуги з діагностики з хіміотерапевтичного лікування у дорослих та дітей зросте для однієї людини з 17 843 до 25 529 грн. Водночас, тариф на медичні послуги з діагностики та радіологічного лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей наразі становить 30 327 гривень, й чи будуть його піднімати, невідомо.

За словами голови МОЗ, протягом 2020-го та першого кварталу 2021 року програмою “Медичні гарантії” передбачалося лише два пакети для надання медичної допомоги хворим із онкологією — це діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей та діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей.

“Тариф на медичні послуги з діагностики з хіміотерапевтичного лікування у дорослих та дітей складає для однієї людини 17 843 гривні. Більше того, відразу хочу сказати, що до цього тарифу не входять специфічні лікарські засоби, які необхідні при хіміотерапевтичному лікуванні. Вони закуповуються централізовано й потім відбувається розподіл цих лікарських засобів по наших лікарнях”, - заявив Степанов.

Але МОЗ “вдалося знайти можливості”, і з 1 вересня 2020 року було застосовано корегувальний коефіцієнт за готовність лікувати онкологічні захворювання у дітей віком до 18 років.

“Це було дуже важливо зробити, адже цей коефіцієнт складав 4,7. І він складає таку вартість і зараз. Ми потребуємо тарифів, при яких весь процес лікування повинна на себе брати держава”, - підсумував урядовець.

Доповнення

З онкологічними захворюваннями на обліку в медичних закладах України перебуває близько мільйона українців. Щороку 80 тисяч громадян помирає від онкологічного захворювання.

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я додало до переліку 67 лікарських засобів, які закуповуються централізовано, для лікування онкологічних захворювань ще 9 нових позицій.

Також міністр охорони здоров’я Максим Степанов презентував проект національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року та розповів, досягнення яких 8 цілей вона передбачає.

Українські Національні Новини

Здоров'я