v-umovakh-defitsitu-rosiyani-distali-raketi-minulogo-tisyacholittya-eksperti-rozpovili-pro-osoblivosti-raket-oniks

В умовах дефіциту росіяни дістали ракети минулого тисячоліття: експерти розповіли про особливості ракет «Онікс»

 • 807907 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Ракети 3М55 «Онікс», які росія активно використовує для обстрілів півдня України останніми днями, є розробкою 70-х років минулого сторіччя, які, можливо пройшли певну модернізацію. А росія, використовуючи ці резерви, намагається накопичити більш потужні види зброї. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Говорячи про особливості цього типу ворожої зброї, вони зазначили, що універсальна керована крилата моноімпульсна ракета 3М55 «Онікс» загалом призначена для ураження надводних кораблів різних класів, корабельних й авіанесучих груп та одиночних цілей тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Повітряних силах пояснили, у чому складність збиття ворожих ракет Х-22 і "Онікс"


«Зараз ворог широко використовує її для атак у прифронтових зонах та на Півдні України. Ракета летить максимально низько над водою, фактично у 10-15 метрах й лише на кінцевій ділянці маршруту набирає висоту та вражає ціль. Тому вразливість ракети засобами протиповітряної оборони значно знижується, адже її досить важко виявити. Робити це потрібно за вкрай обмежений час», – пояснили експерти КНДІСЕ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Рувін розповів подробиці про дослідження російського протикорабельного комплексу “Бал”

Вони додали, що на багатьох ракетах даного типу може зустрітися маркування «Яхонт» – це один з варіантів експортного найменування цієї зброї.

Довідка

Основні тактико-технічних характеристики ракети «Онікс» –максимальна швидкість становить близько 3000 км/год; стартова маса - 3000 кг, з транспортно-пусковим контейнером (ТПК) – 3900 кг; маса бойової частини – 300 кг. Максимальна дальність польоту ракети залежить від варіантів траєкторії.

У варіанті «low-high-low» одразу відразу після запуску ракета піднімається на висоту до 14 км, може здійснювати захоплення цілі, після чого відключає свою РЛС і опускається на максимально низьку висоту, до 10-15 м. При такому старті забезпечується максимальна дальність польоту близько 300 км.

У варіанті «low-low-low» відбувається політ із висотою, яка не перевищує 10-15 метрів на всій довжині траєкторії. При цьому дальність польоту становить близько 120 км.

«Ракети даного типу не нові – це стара розробка, з кінця 1970 років. Ймовірно вони намагаються її модернізувати та вдосконалити, використовуючи наявні резерви для накопичення більш потужних і дороговартісних видів зброї, особливо в умовах дефіциту сучасних іноземних комплектуючих», – зазначили експерти КНДІСЕ.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В іранських дронах, якими рф кошмарить Україну, комплектуючі з 36 країн - експерти КНДІСЕ


Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    США передали резервні генератори для українських АЕС

     • 530432 переглядiв

    Кабмін ухвалив рішення націоналізувати Sense Bank

     • 77119 переглядiв

    Порти України не заміновані – Гуменюк

     • 178057 переглядiв