v-yes-zaproponuvali-noviy-proekt-naftovogo-embargo-proti-rf-vid-sanktsiy-khochut-zvilniti-naftoprovid-druzhba

В ЄС запропонували новий проект нафтового ембарго проти рф: від санкцій хочуть звільнити нафтопровід "Дружба"

 • 157673 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. Єврокомісія запропонувала країнам Європейського Союзу новий проект нафтового ембарго проти росії, згідно з яким через позицію Угорщини від санкцій хочуть звільнити нафтопровід “Дружба”. Про це пише Bloomberg, повідомляє УНН.

Деталі

Як заначили, країнам Євросоюзу пропонують обмежити реекспорт російської нафти через нафтопровід "Дружба" до інших держав-членів або третіх країн. Доступ до російської труби, таким чином, матиме лише Угорщина.

Єврокомісія продовжує перехідний період для країн, які не мають виходу в море. Болгарія отримає відстрочку до червня чи грудня 2024 року, а для Хорватії зроблять виняток щодо імпорту вакуумного газойлю.

Заборону на морські перевезення російської нафти та газу пропонують запровадити із 6-8 місячною відстрочкою.

Цитата

"Ця пропозиція дала б більше часу Угорщині, яка виступає проти угоди, щоб знайти технічне рішення, яке б задовольняло її енергетичні потреби. У ньому також будуть враховані занепокоєння інших країн, що не мають виходу до моря, включаючи Словаччину та Чеську Республіку", - йдеться у повідомленні. 

Додамо

26 травня надзвичайний та повноважний посол, радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль заявила, що Україна має нафтопровід "Дружба", який може стати важелем впливу на Угорщину.

“У руках України є чудовий важіль – це нафтопровід „Дружба“. Навіть якщо ми дуже цінуємо відносини зі Словаччиною, яка також отримує нафту через „Дружбу“, в Угорщину йде окрема нитка. Було б дуже доречним, якби з ним щось трапилося", - зазначила радниця міністра енергетики.

У свою чергу у Міненерго пояснили заяву Зеркаль про тиск на Будапешт за допомогою нафтопроводу "Дружба".

Українські Національні Новини

Політика