velika-britaniya-nagadala-rosiyi-pro-budapeshtskiy-memorandum

Велика Британія нагадала Росії про Будапештський меморандум

 • 20811 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Росія повинна дотримуватись зобов'язань, під якими вона добровільно підписалася, зокрема це і Будапештський меморандум, що гарантує "повагу незалежності та суверенітету та кордонів України". Про це заявив постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нейл Буш у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні за участю РФ, пише УНН.

Цитата:

"Ми сповнені рішучості підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України перед загрозливою поведінкою Росії. Росія повинна дотримуватись зобов'язань, під якими вона добровільно підписалася, а саме Гельсінкський заключний акт та Мінські протоколи, а також Будапештський меморандум, які гарантують "повагу незалежності та суверенітету та кордонів України". Росія має провести деескалацію ситуації на кордоні та вивести свої війська з території України", - зазначив Буш.

Деталі

Постпред Британії назвав нарощування російських сил навколо України "неспровокованим і невиправданим".

Він також вказав, що Велика Британія продовжує закликати Росію припинити незаконну анексію Криму та дестабілізуючу діяльність на сході України та дотримуватися своїх принципів та зобов'язань у межах ОБСЄ. "Це включає військову транспарентність", - додав британський посол.

Буш додав, що Британія підтримує підхід нового очільника ОБСЄ, голови МЗС Польщі Збіігнєва Рау до того, щоб ОБСЄ використовувалася як платформа для дискусій щодо європейської безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постпред США при ОБСЄ на тлі вимог Росії: не можна винагороджувати агресію, погрози та шантаж

Доповнення

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Українські Національні Новини

Політика