vidpovidaiut-analohichnym-protseduram-u-krainakh-nato-ukhvalyly-poriadok-shchodo-vidnovlennia-zvilnenykh-z-polonu-zakhysnykiv

"Відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО": ухвалили порядок щодо відновлення звільнених з полону захисників

 • 25813 переглядiв

Уряд України ухвалив постанову, яка визначає порядок надання комплексної медичної, реабілітаційної, психологічної та соціальної підтримки військовослужбовцям та цивільним особам, звільненим з полону внаслідок збройної агресії росії проти України.

Уряд України ухвалив постанову щодо відновлення звільнених з полону військових і цивільних осіб після їх звільнення, заходів стосовно їх реінтеграції та постізоляційного супроводу, повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими у п'ятницю, пише УНН.

Деталі

"Сьогодні уряд України ухвалив важливу постанову "Про затвердження Порядку проведення відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів, заходів з адаптації, підтримки (супроводу) осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення", - повідомили у Центрі у Telegram.

Вказано, що державні установи при роботі із звільненими з полону оборонцями зустріли низку проблем. І тепер робота з відновлення особового складу проходитиме комплексно, з наданням медичної, реабілітаційної, психологічної допомоги та соціальних послуг. Порядок пропонує унікальну модель повної діагностики, безперервний процес лікування та реабілітації:

• Відновлення передбачається у спеціалізованих центрах та визначених МОЗ України закладах охорони здоров’я за єдиними стандартами та протоколами, з мінімальними витратами часу на переміщення пацієнтів.

• Розроблені алгоритми відповідають аналогічним процедурам у країнах НАТО і можуть бути поширені на категорії звільнених цивільних осіб і згодом - на поранених військовослужбовців.

Заходи з реінтеграції та постізоляційного супроводу будуть здійснюватися:

• Міноборони, МВС, СБУ, УДО України та СЗРУ - щодо звільнених оборонців України, в обов’язковому порядку;

• МОЗ, Мінсоцполітики, МВС, СБУ - щодо звільнених цивільних осіб за їхньої згоди.

Як зазначається, розробка документа розпочалася у березні 2023 року за ініціативою Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Українські військовополонені зазнають багатомісячних катувань у полоні рф - ООН15.03.24, 12:27

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд запропонує збільшити акцизи на тютюнові вироби – нардеп

     • 24340 переглядiв

    Посол Китаю в ЄС залишить Брюссель та обійме посаду в ООН

     • 25636 переглядiв