visloviv-pidtrimku-blinken-pogovoriv-z-ministrom-zakordonnikh-sprav-kazakhstanu-i-zgadav-pro-ukrayinu

Висловив підтримку: Блінкен поговорив з міністром закордонних справ Казахстану і згадав про Україну

 • 27367 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив главі МЗС Казахстану, що США підтримують конституційні інститути і свободу ЗМІ в країні, і закликав до мирного вирішення кризи. Про це пише УНН з посиланням на заяву, опубліковану на сайті Держдепартаменту.

Цитата

“Державний секретар Ентоні Дж. Блінкен говорив сьогодні з міністром закордонних справ Казахстану Мухтаром Тілеуберді з приводу триваючого надзвичайного стану в Казахстані. Держсекретар підтвердив повну підтримку Сполученими Штатами конституційних інститутів Казахстану і свободи ЗМІ і виступив за мирне і поважаюче права врегулювання кризи", — йдеться в повідомленні.

Деталі

Також Блінкен підняв пріоритет сприяння стабільності в Європі, включаючи підтримку суверенітету і територіальної цілісності України у відповідь на агресію Росії.

Контекст

Протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: з 60 до 120 тенге за літр.

У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській і Мангістауській областях надзвичайний стан.

Вранці 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив ввести тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, бензин і дизель.

Крім того, повідомлялося, що Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів піде у відставку.

Доповнення

Напередодні по всій території Казахстану було введено надзвичайний стан і комендантську годину.

Раніше влада оголосила про проведення "антитерористичної операції".

Українські Національні Новини

Політика