visoki-tsini-na-prirodniy-gaz-pidshtovkhuyut-yevropeyskikh-virobnikiv-na-perekhid-do-ssha-the-wall-street-journal

Високі ціни на природний газ підштовхують європейських виробників на перехід до США - The Wall Street Journal

 • 219331 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Через стрімке зростання цін на газ європейські компанії, що виробляють сталь, добрива та іншу сировину для економічної діяльності, переносять операції до США, залучені більш стабільними цінами на енергоносії та потужною державною підтримкою, інформує The Wall Street Journal, передає УНН.

Деталі

У той час як різкі стрибки цін на енергоносії та постійні проблеми з ланцюжками постачання загрожують Європі тим, що, як попереджають деякі економісти, може стати новою ерою деіндустріалізації, Вашингтон представив безліч стимулів для виробництва екологічно чистої енергії.

"В результаті ігрове поле дедалі більше схиляється на користь США", кажуть керівники, особливо для компаній, які роблять ставку на проекти з виробництва хімікатів, акумуляторів та інших енергоємних продуктів. Нові витрати Вашингтона на інфраструктуру, мікрочіпи та проекти в галузі екологічно чистої енергії підвищили ділову привабливість США, зазначає The Wall Street Journal.

Аналітики та інвестори кажуть, що Європа залишається бажаним ринком для передового виробництва та може похвалитися кваліфікованою робочою силою.

"Думаю, ми переживемо дві зими", – сказав Стефан Боргас, виконавчий директор RHI Magnesita NV. Він додав, що якщо континент не зможе знайти більш дешевий газ або збільшити обсяг відновлюваної енергії, компанії почнуть шукати в іншому місці.

Боргас налаштований оптимістично щодо попиту на сталь у США, де стимули також покращили перспективи зеленої енергетики. Такі виробники, як RHI Magnesita, розглядають водень як ключ до заміни викопного палива та скорочення викидів на заводах у Європі, США та інших країнах. Очікується, що обіцяні Вашингтоном витрати на такі проекти збільшать виробництво водню і зрештою знизять його ціну.

Багато компаній, як і раніше, обережно ставляться до зміни своїх стратегій через складність будівництва таких проектів, як алюмінієві заводи, які можуть коштувати мільярди доларів, а на їх завершення можуть піти роки.

"Поки невідомо, чи буде ця структурна зміна, чи вона носить тимчасовий характер", — заявила прессекретар німецького хімічного гіганта BASF, одного з найбільших покупців природного газу в Європі, який скоротив виробництво на бельгійських та німецьких заводах.

Європейські виробники можуть зіткнутися з труднощами, щоб залишатися конкурентоспроможними без нижчих цін на енергію або екологічних стимулів, пропонованих зараз у США, сказав Свейн Торе Холсетер, виконавчий директор норвезького гіганта з виробництва добрив Yara International ASA.

"В результаті цього деякі галузі будуть переміщені назавжди", - додав він.

Деякі економісти попереджають, що виробникам природного газу від Канади до США та Катару може бути важко повністю замінити росію як постачальника для Європи у середньостроковій перспективі. Якщо це так, континент може зіткнутися з високими цінами принаймні на газ, аж до 2024 року, що загрожує залишити "шрами" на виробничому секторі Європи назавжди.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі