yes-planuye-skorotiti-import-rosiyskogo-gazu-na-dvi-tretini-ta-pragne-vidmovitisya-vid-zalezhnosti-do-2030-roku

ЄС планує скоротити імпорт російського газу на дві третини та прагне відмовитися від залежності до 2030 року

 • 88642 переглядiв

КИЇВ. 8 березня. УНН. Європейський Союз намітив плани щодо усунення своєї залежності від російських енергоресурсів. ЄС цього року скоротить імпорт російського газу на дві третини та усуне загальну потребу у російських нафті та газі "задовго до 2030 року", передає УНН.

Деталі

У пресрелізі ЄС йдеться, що він планує усунути свою залежність від російського газу шляхом "диверсифікації постачання газу за рахунок збільшення імпорту ЗПГ та трубопроводів від неросійських постачальників, а також збільшення обсягів виробництва та імпорту біометану та відновлюваного водню і швидке скорочення використання викопного палива в будинках, промисловості та енергосистемі за рахунок підвищення енергоефективності, розширення використання відновлюваних джерел енергії та електрифікації, а також усунення вузьких місць в інфраструктурі".

Європейський Союз залежить від Росії приблизно на 40% природного газу. Росія також постачає близько 27% нафти, що імпортується ЄС щороку.

Доповнення

Віце-прем'єр Росії Олександр Новак заявив у понеділок, що Росія може припинити постачання газу до Німеччини газопроводом "Північний потік - 1" у відповідь на блокування канцлером Шольцем проекту газопроводу "Північний потік - 2".

ЄС також оголосив про низку заходів щодо протидії різкому зростанню цін на енергоносії, з якими блок стикається протягом кількох місяців і які тепер посилюються побоюваннями щодо перебоїв з поставками, включаючи можливі тимчасові обмеження цін та короткострокову державну допомогу компаніям, які постраждали від високих цін на енергоносії.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила: "Ми маємо стати незалежними від російської нафти, вугілля та газу. Ми просто не можемо покладатися на постачальника, який нам загрожує. Нам треба діяти зараз, щоб пом'якшити наслідки зростання цін на енергоносії, диверсифікувати наші постачання газу наступної зими та прискорити перехід на екологічно чисту енергію".

Комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що у ЄС "достатня кількість газу" на тижні, що залишилися цієї зими, але "нам необхідно терміново поповнити наші запаси на наступний рік".

"Тому Комісія запропонує, щоб до 1 жовтня сховища газу в ЄС були заповнені як мінімум на 90%", - додала вона.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Бензин у США досяг рекордної цінової позначки

     • 214814 переглядiв

    Відтік біженців з України досяг 2 млн — ООН

     • 128293 переглядiв