yevrokomisiya-otsinyuye-ekonomichni-naslidki-blokadi-polskikh-pereviznikiv-yak-duzhe-znachni-spodivayetsya-na-rishennya

Єврокомісія оцінює економічні наслідки блокади польських перевізників як "дуже значні", сподівається на рішення

 • 32182 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. У Єврокомісії оцінюють економічні наслідки блокади польських перевізників на кордоні з Україною як "дуже значні" і розраховують, що польський та український уряди продовжать обговорення та прийдуть до рішення для відновлення руху українських вантажівок, заблокованого на кордоні з Україною. Про це під час брифінгу в Брюсселі у четвер заявив представник Єврокомісії Адальберт Янц, пише УНН.

Цитата

"Вчора відбувся візит високопоставленої делегації Єврокомісії... на прикордонний пункт у Польщі, де відбуваються протести, для участі у переговорах як з урядом, так і з протестувальниками. Можу відзначити, що це дозволило нам дійсно на місці побачити і ступінь впливу цього протесту, який є дуже значним. На кордоні дуже довгі черги. Умови для далекобійників дуже важкі. Цей протест також має дуже значні економічні наслідки. Звісно, ми дуже уважно оцінюємо вплив цього на місцях", - сказав Янц.

Щодо можливих вирішень ситуації на кордоні, речник Єврокомісії підтвердив, що вони обговорювалися.

"Щодо рішень, ці дискусії дозволили провести дискусію між владою, і деякі рішення також були згадані у цьому контексті, обговорювалися рішення, які польський уряд, зокрема, має мати можливість розглянути, включаючи, наприклад, розгляд питання порожніх вантажівок, які перетинають кордон, сприяння пересування саме цих вантажівок. Але ці дискусії потрібно продовжувати. Їх ще не досягнуто. І тому ми, звісно, розраховуємо на те, що польський уряд, а також українська влада продовжать ці обміни та прийти до рішень", - зазначив він.

Деталі

Водночас речник Єврокомісії не відповів на запитання щодо можливих каральних заходів з боку Єврокомісії проти Польщі, повідомлення про які розповсюдило польське медіа RMF24. Він також не став коментувати, чи достатньо зусиль докладає польська влада, аби вирішити проблему.

Коментуючи вимоги польських перевізників запровадити комерційні дозволи для їхніх українських колег, Янц підтвердив позицію, що Єврокомісія озвучувала раніше.

"Будь-яке повторне запровадження системи дозволів або квот для автомобільних перевезень є юридично неможливим, оскільки це було б несумісним з угодою про автомобільний транспорт між Україною та ЄС. Цю угоду про автомобільні перевезення, звичайно, було укладено також за згоди держав-членів", – сказав він.

"Перш за все, національні органи як держав-членів, так і України мають забезпечити дотримання положень угоди на практиці. Також якщо є проблеми з реалізацією – це те, що ми можемо обговорити і допомогти з дискусіями владі, щоб вирішити будь-які такі проблеми на практиці – у діалозі", - вказав речник Єврокомісії.

Нагадаємо

15 листопада представники української та польської влади провели переговори із страйкарями-перевізниками, рішення не знайшли.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Мінцифра працює над стратегією розвитку інновацій в Україні

     • 23825 переглядiв

    ЦАХАЛ заявив, що Ізраїль взяв під контроль порт в Газі

     • 29249 переглядiв