yevrokomisiya-viyshla-iz-planom-pro-transportni-liniyi-solidarnosti-dlya-dopomogi-ukrayini-z-agroeksportom

Єврокомісія вийшла із планом про транспортні "лінії солідарності" для допомоги Україні з агроекспортом

 • 112092 переглядiв

КИЇВ. 13 березня. УНН. Європейська комісія має намір створити транспортні «лінії солідарності» для допомоги Україні в експорті сільськогосподарської продукції, у тому числі зерна. Про це йдеться в опублікованому в п'ятницю пресрелізі ЄК, пише УНН.

Цитата

«У межах заходів солідарності ЄС з Україною Комісія сьогодні представила низку дій, спрямованих на надання допомоги Україні в експорті сільськогосподарської продукції… У сьогоднішньому повідомленні Комісія викладає план дій щодо створення "ліній солідарності", щоб Україна могла не лише експортувати зерно, але й імпортувати необхідні їй товари – від гуманітарної допомоги до кормів для тварин та добрив», – сказано у релізі ЄК.

Деталі

Так, за словами єврокомісара з транспорту Адини Велеан, 20 мільйонів тонн зерна мають залишити Україну менш як за три місяці за допомогою інфраструктури ЄС. За її словами, Єврокомісія розглядає як екстрені рішення, так і середньострокові та довгострокові заходи.

Зокрема, у короткостроковій перспективі Єврокомісія закликає учасників ринку ЄС терміново надати додаткові транспортні засоби. Для узгодження попиту та пропозиції та встановлення відповідних контактів Комісія створить логістичну платформу для підбору та попросить держави-члени призначити спеціальні контактні пункти "Лінії солідарності" ("єдине вікно").

Зазначається також, що експортне постачання української сільськогосподарської продукції має бути пріоритетним, а керуючі інфраструктурою мають виділити залізничні слоти для цих експортних вантажів. Єврокомісія також закликає учасників ринку терміново перевести мобільні зернонавантажувачі на відповідні прикордонні термінали, аби прискорити перевалку. Угода про автомобільні перевезення з Україною також має полегшити пересування. Щоб спонукати транспортних операторів ЄС дозволити в'їзд своїх автомобілів до України, Єврокомісія також вивчить варіанти надання додаткових фінансових гарантій.

ЄК також закликає національні органи влади застосовувати максимальну гнучкість та забезпечити належне кадрове забезпечення для прискорення процедур на пунктах перетину кордону.

Єврокомісія оцінить наявні складські потужності в ЄС і координуватиме свої дії з державами-членами, щоб допомогти забезпечити більше потужностей для тимчасового зберігання українського експорту, зазначається у релізі.

У середньостроковій та довгостроковій перспективі Єврокомісія також працюватиме над збільшенням інфраструктурних можливостей нових експортних коридорів та над створенням нових інфраструктурних зв'язків у межах відновлення України.

Нагадаємо

За повідомленнями міжнародних ЗМІ, 11 травня російське судно з вкраденим українським зерном пришвартувалося біля берегів Сирії.

Українські Національні Новини

Економіка