yevrostat-elektronni-vidkhodi-strimko-zabrudnyuyut-krayini-yes

Євростат: електронні відходи стрімко забруднюють країни ЄС

 • 4789 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Обсяги електронних відходів в країнах Європейського Союзу продовжують рости, на 3-5% щорічно. Про це повідомляє Євростат, передає УНН.

"Електронне сміття є одним з найбільш швидко зростаючих потоків відходів у країнах ЄС, на 3-5% щорічно. Електронні відходи створюють значні ризики для навколишнього середовища і здоров'я населення", - йдеться в повідомленні.

Законодавство ЄС надає допомогу при зборі і утилізації відходів електричного та електронного обладнання. У 2003 році вступила в силу lиректива 2002/96/ЄС, яка покликана звести до мінімуму екологічну шкоду від утилізації відходів від електричного обладнання. Документ зобов'язав виробників, продавців і імпортерів збирати, повторно використовувати, переробляти або утилізувати такі відходи.

"Виробники несуть відповідальність за відновлення і вторинну переробку своєї продукції", - наголошується в документі.

Тим часом в Україні досі відсутня належна система утилізації небезпечних відходів.

Також, до недавнього часу в країні були відсутні державні пункти збору небезпечних відходів у населення. Позбутися від токсичних відходів людям допомагали волонтери і компанії - утилізатори небезпечних відходів. Зокрема, в Обухові такі контейнери в квітні 2017 року встановила компанія "Тарком Екосервіс" за сприяння місцевої влади.

З тих пір жителі міста і лікарні здали 2,5 тисячі ртутьвмісних (люмінесцентних) ламп і 174 кг використаних батарейок.

Українські Національні Новини

Суспільство