za-uchastyu-baydena-startuye-klyuchoviy-samit-nato-schodo-yakogo-v-ukrayini-veliki-ochikuvannya

За участю Байдена стартує ключовий саміт НАТО, щодо якого в України великі очікування

 • 20132 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. У понеділок, 14 червня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі стартує саміт глав держав і урядів країн-членів Альянсу. Вперше захід відвідає президент Сполучених Штатів Джо Байден, передає УНН.

Деталі

Засідання відбудеться під головуванням Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Згідно з порядком денним, о 10:15 за київським часом Генсек зробить вітальну заяву. Об 11:00 він виголосить промову перед початком саміту.

Об 11:30 очікується прибуття учасників заходу. Офіційне привітання від Столтенберга заплановано на 14:00, після чого о 14:25 лідери країн НАТО сфотографуються для спільного портрету.

Саме засідання має розпочатися о 14:30 за Києвом.

О 17:15 Генсекретар дасть пресконференцію за підсумками саміту.

Варто також відзначити, що вперше на саміті НАТО на вищому рівні буде присутній президент США Джо Байден. Минулого тижня він взяв участь в саміті "Групи семи" в британському Корнуоллі.

Що стосується тем, які планують порушити лідери, то, за словами Столтенберга, ініціатива реформування НАТО 2030 буде в центрі уваги. Також на порядку денному - зусилля з підтримання міжнародного порядку, у тому числі шляхом поглиблення партнерських відносин і планів щодо активізації навчань і нарощування потенціалу партнерів.

Столтенберг також заявив, що НАТО має взяти участь в усуненні наслідків зміни клімату для безпеки, у тому числі за рахунок скорочення викидів у військових цілях. За його словами, лідери також узгодять нову політику кіберзахисту - першу за сім років.

Афганістан, Росія і підтримка України і Грузії, за його словами, також будуть обговорюватися.

Про те, що Україна включена до порядку денного, заявив і Білий дім напередодні.

"Союзники візьмуть на себе зобов'язання реалізувати нові військові концепції і стратегії, які зміцнять потенціал стримування і оборони НАТО для відбиття загроз з боку Росії та інших країн. НАТО також продовжує стежити за розгортанням російських військ в Україні і навколо неї", - сказано в заяві.

Очікування України

Україна ось уже кілька місяців поспіль заявляє про те, що хоче почути від лідерів за підсумками саміту сигнал якщо не про вступ до НАТО, то хоча б про отримання ПДЧ в Альянсі.

Так, напередодні Київ знову нагадав про вимогу включити Україну в число учасників військового блоку. Зокрема, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, що "членство було обіцяно Україні в 2008 році. Відтоді НАТО не зробило нічого, щоб реалізувати цю обіцянку".

Понад те, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак заявив італійській газеті La Repubblica: вірить, що "наші партнери якомога швидше доб'ються консенсусу щодо нашого членства в НАТО".

Раніше Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що очікує почути сигнал про ПДЧ для України на саміті.

Своєю чергою, в Альянсі гарантують лише підтвердження політики відкритих дверей для України і Грузії на цьому заході.

Доповнення

Курс на вступ до НАТО закріплений в Конституції України. А швидке отримання Плану дій щодо членства в НАТО - мета, зафіксована в Стратегії національної безпеки України.

12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера з розширеними можливостями НАТО.

Підготовка Брюсселя до саміту НАТО

Brussels Town Hall dressed in @NATO blue tonight ahead of the #NATOSummit .

Looking good! pic.twitter.com/e0lRwvsLig

- Dylan P. White (@dylanpwhite) June 13, 2 021

TODAY

#NATOSummit pic.twitter.com/Doek4QBYEZ

- NATO (@NATO) June 14, 2021

Good morning from Brussels

All set for #NATOSummit ! # NATO2030 pic.twitter.com/SWm8kENCME

- Oana Lungescu (@NATOpress) June 14, 2021

Українські Національні Новини

Політика