zakhidni-diplomati-stverdzhuyut-scho-vidkrittya-ukrayinskikh-portiv-nedotsilno-protyagom-nayblizhchikh-pivroku-the-economist

Західні дипломати стверджують, що відкриття українських портів "недоцільно" протягом найближчих півроку - The Economist

 • 148900 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Західні дипломати стверджують, що відкриття українських портів не відбудеться у найближчі півроку, оскільки росія має намір “повністю завоювати Україну економічною блокадою”. Про це УНН пише з посиланням на The Economist.

Деталі

Як пише видання, багато офіційних осіб вважають, що російський диктатор володимир путін ще більш сповнений рішучості “розтрощити Україну економічно”, оскільки йому не вдалося захопити її військовим шляхом.

На думку західних дипломатів, відкриття українських портів є недоцільним як мінімум протягом шести місяців.

Зазначається, що США наполягають на діях щодо покращення продовольчої безпеки. Ці зусилля частково спрямовані на те, щоб довести іншим країнам, що у війні в Україні, яка призвела до глобальних економічних наслідків, слід звинувачувати росію, а не Захід.

"Конвої в Чорному морі стикаються з військовими, юридичними та політичними обмеженнями. Почнемо з російського "протиморського флоту" — скупчення зенітних, протикорабельних та радіоелектронних систем, що базуються в Криму, який росія анексувала у 2014 році. Це дозволяє їй домінувати над більшою частиною Чорного моря з суші і, незважаючи на загибель "Москви", флагманського корабля рф в Чорному морі, її військово-морські сили залишаються потужними, включаючи кораблі і підводні човни, озброєні крилатими ракетами "Калібр", - зазначає The Economist.

В українських водах зараз застрягли близько 80 іноземних суден, деякі були потоплені.

Цитата

“Західні країни ще можуть висунути пропозицію, що закликає до відкриття Одеси, хоча б для того, щоб змусити росію використати своє право вето”, – пише видання.

Зазначається, що Генеральна асамблея ООН вимагає від будь-якої країни, яка наклала вето, поояснитися перед асамблеєю протягом десяти днів.

Як зазначає член Міжнародної кризової групи Річард Гоуен, росії може бути все одно на вищезазначені правила.

“У певному сенсі найбільший ризик полягає в тому, що росія погоджується знову відкрити Одесу, але потім створить різноманітні процедурні перешкоди, які призведуть до ще більших наслідків”, – вважає експерт.

Додамо

Влада Туреччини та Організація Об'єднаних Націй обговорюють питання забезпечення гуманітарних коридорів для українських судів із зерном, щоб вирішити продовольчу кризу.

Депутати Європарламенту схвалили скасування мит ЄС на весь український експорт на рік. Заходи охоплюють промислові товари, фрукти та овочі.

Українські Національні Новини

Новини Світу