zakupivlya-vaktsin-dlya-pryamikh-peregovoriv-z-virobnikami-vvodyat-noviy-vid-dogovoriv

Закупівля вакцин: для прямих переговорів з виробниками вводять новий вид договорів

 • 16311 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Кабінет міністрів України затвердив “договори керованого доступу”, що дозволять закуповувати медичні препарати та вакцини в виробників, інформує УНН.

Цитата:

“Україна почне вакцинацію (від COVID-19 - ред.) вже в лютому... Водночас сьогодні ми затвердили два важливих документи, які дадуть змогу закуповувати нові ефективні препарати та вакцини без зайвих законодавчих бар’єрів. Ідеться про Договори керованого доступу (Managed Entry Agreements)”, - заявив голова уряду.

Деталі

Зі слів Шмигаля, таке рішення дає можливість вступати в прямі перемовини з виробниками оригінальних інноваційних лікарських засобів для їх закупівель.

“Цей інструмент застосовують такі передові країни як США, Велика Британія, Франція, Польща, Італія та інші. Тому, просити парламенті підтримати законодавчі зміни, які запустять цей процес”, - додав Шмигаль.

Доповнення

Ще 9 січня стало відомо, що Міністерство охорони здоров'я працює над закупівлею інноваційних лікарських засобів. Тоді Шмигаль повідомив про розробку “договорів керованого доступу”, які дозволять державі укладати угоди, безпосередньо, з конкретним виробником на закупівлю інноваційних ліків.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності. Додамо, угода проводиться через компанію-посередника в Україні "Лекхим", яку обрав сам виробник.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Українські Національні Новини

Політика