zamist-kulebi-ukrayinu-na-peregovorakh-iz-nato-predstavit-vitse-premyer-stefanishina

Замість Кулеби: Україну на переговорах із НАТО представить віце-прем'єр Стефанішина

 • 18002 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. На засіданні Комісії Україна-НАТО замість голови МЗС Дмитра Кулеби Україну представить віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Про це йдеться в оновленому анонсі на сайті Альянсу, пише УНН.

Цитата:

“У понеділок, 10 січня 2022 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгу Стефанішину”, — сказано в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що Генеральний секретар та віце-прем’єр-міністр проведуть спільний пресбрифінг у штаб-квартирі НАТО.

Крім того, Стефанішина візьме участь у засіданні Комісії Україна-НАТО під головуванням Генерального секретаря.

Раніше повідомлялося, що на засідання вирушить міністр закордонних справ.

Доповнення

Водночас, сьогодні, 10 січня, у Женеві відбудуться російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ. Зустріч, як очікується, розпочнеться в районі 9:00 за місцевим часом (10:00 за часом Києва) і проходитиме у постпредстві США у Женеві.

Зустрічі пройдуть перед засіданням Ради Росія-НАТО, запланованим на 12 січня.

Контекст

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

Своєю чергою, Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях. Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США, очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

Українські Національні Новини

Політика