zhurnalisti-rozpovili-chomu-uchasniki-protestu-v-gonkonzi-nadikhayutsya-ukrayintsyami

Журналісти розповіли, чому учасники протесту в Гонконзі надихаються українцями

 • 11451 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Повстання, що почалося з того, що люди марширували, співали в піднесеному настрої, переростає в щось, що частіше визначається насильством, жорстокістю поліції, війною пропаганди і навіть нападами бандитів - це траєкторія українського Євромайдану. Її зростаючі паралелі з власною боротьбою протестуючі Гонконгу відчувають все частіше, пише в своїй статті гонкогскій репортер і редактор Quartz Ізабелла Стеджер, передає УНН.

"Хоча в останні кілька років стався спалах народних повстань по всьому світу, від Близького Сходу до Судану і Пуерто-Ріко, лише деякі викликали резонанс з гонгкогцями так, як проєвропейські антиросійські протести 2014 року в Україні", - пише автор статті.

Так, за її словами, повстання на Майдані, що відбулось лише за кілька місяців до початку "революції парасольок" в Гонконзі в 2014 році, послужило зручним орієнтиром для тих, хто знаходиться в Гонконзі, а за п'ять років по тому, коли в Гонконзі виникла набагато більша волатильність рух опору, досвід України здається ще більш знайомим і повчальним.

Фільм "Зима у вогні", номінований на Оскар в 2015 році і присвячений протестам на Майдані, став однією з центральних тем для багатьох протестувальників у Гонконзі.

Стеджер наводить як приклад адміністратора сторінки Facebook "Resistance Live Media", на якій часто публікують новини про протести в Гонконзі, Лі Нгао, недавно розмістив фільм на своїй сторінці.

"Протестувальники в Гонконзі зацікавлені в Майдані, тому що він для них просвітницький і освітній. Це Давид проти Голіафа. Протестуючі в Гонконзі дійсно захоплюються українцями за їх стратегію і непохитний дух опору", - написав Лі.

Так само автор статті наводить слова експертів, згідно з якими і Росія, і Китай використовують аналогічну насильницьку тактику для залякування протестуючих.

"Брутальні епізоди з інциденту, що стався на початку цього місяця, коли збройні головорізи в білому били людей на приміській залізничній станції, здавалися шокуюче знайомими прихильникам східноєвропейських справ. Багато порівнювали його з "тітушками" - терміном, який українці використовували для позначення молодих спортсменів, які, як вважається, були найняті державою для нападок на демократичних протестуючих і журналістів", - пише автор статті.

Інші, за її словами, бачать схожість навіть на детальному рівні - наприклад, між тим, як Євромайдан починався як мирний і навіть надихаючий студентський протест.

На даний момент, прийнаймні, одна з ключових речей, які відрізняють два протестних руху - це відсутність насилля зі смертельними наслідками у Гонконзі, зазначила в той же час Стеджер.

"Протести у Гонконзі на 90% схожі на українські. Єдина відмінність полягає в тому, що вони ще не використали справжні кулі в Гонконзі", - цитує вона користувача Facebook з ніком Zuki Po.

Однак, прогнозує Стеджер, протести в Гонконзі, які неминуче перетворюються на вуличні бої з поліцією, без видимого політичного рішення будуть тільки посилюватися.

Як повідомляв УНН, в цю неділю влада Гонконгу посилила заходи безпеки і випустила сльозогінний газ біля головного представництва Китаю.

Нагадаємо, більше місяця тому тут спалахнули масові протести проти ініційованого місцевою владою законопроекту, який ставить за мету налагодити механізм видачі з Гонконгу в материковий Китай для судового переслідування осіб, підозрюваних в порушенні законів КНР або тих, які знаходяться в розшуку.

Під тиском громадськості глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголошувала про рішення зняти це питання з поточного порядку на невизначений період, визнавши законопроект "нежиттєздатним". Однак це не зупинило хвилю протестів.

Українські Національні Новини

Суспільство