zlochintsi-ekspluatuyut-pandemiyu-koronavirusu-yevropol

Злочинці експлуатують пандемію коронавірусу - Європол

 • 20977 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Шахраї, кіберзлочинці, організовані злочинні групи і педофіли використовують в своїх інтересах пандемію коронавірусу для активізації своєї діяльності на всій території ЄС. Про це повідомила виконавчий директор Європолу Катерін Де Болле в п'ятницю, передає УНН з посиланням на Politico.

Так, незважаючи на те, що в багатьох країнах зафіксовано скорочення кількості злочинів, таких як крадіжки зі зломом і вуличні бійки, Європол повідомив про зростання онлайн-злочинів, спрямованих на використання підвищеної тривоги і того факту, що так багато людей працюють з дому.

Деякі з кібератак були ретельно скоординовані, націлюючись на критично важливу інфраструктуру.

"Ми не можемо забувати про те, що відбувається в кримінальному світі. Злочинні організації використовують страх людей, використовуючи той факт, що вони шукають інформацію", - заявила в інтерв'ю виданню де Болле.

Із закриттям шкіл по всьому блоку Європол також відзначив зростання дитячої експлуатації, оскільки мільйони дітей проводять більше часу в Інтернеті, що робить їх відкритими для педофілів, які активізували свою діяльність. Національні поліцейські сили, тим часом, зіткнулися з різким зростанням насильства в сім'ї: у Франції за тиждень стався стрибок більш ніж на 30%, зазначає видання.

"У нас є величезна кількість людей, що зловживають дитячими матеріалами в Інтернеті. Ми отримуємо різну інформацію від держав-членів про те, що педофіли шукають матеріали для експлуатації в Інтернеті", - заявила де Болле.

Ще одна сфера для злочинності, за даними Європолу - це контрафакт, оскільки злочинці користуються браком коштів, а схвильовані люди виходять в інтернет, щоб закуповувати медичні товари.

Популярні схеми включають псевдо-тести на коронавірус, підроблені маски і фіктивні фармацевтичні продукти, що рекламуються як лікування від COVID-19.

Серед джерел злочинності, зі слів Де Болле, користуються ситуацією як окремі злочинці, так і організована злочинність.

У звіті Європолу, що має назву "Пандемічна спекуляція" і об'єднує інформацію від поліцейських сил по всьому блоку, особлива увага приділяється зростанню кіберзлочинності.

Замість того, щоб винаходити нові схеми, кіберзлочинці адаптували традиційні фішингові шахрайські розсилки, пов'язуючи їх з коронавірусом, щоб привернути увагу.

Ризик кіберзлочинності посилюється тим фактом, що мільйони людей працюють з дому.

"Вони стають все більш і більш витонченими", - сказала Де Болл про фішинг-шахрайства, більшість з якого було направлено на установку шкідливих програм.

"Ми також бачимо фальшиві сайти, фальшиві новини і фальшиві новини про рішення в зв'язку з коронавірусом", - додала вона.

За даними Європолу, злочинці також стали застосовувати шахрайство, відоме як "бабусин трюк" або "трюк племінника", в якому фальшиві "лікарі" кажуть, що нібито повинні провести тест на коронавірус - тільки щоб проникнути і пограбувати чийсь будинок.

"Багато людей приймають це і дозволяють цим злочинцям входити в свої будинки. У нас є різні країни, де цей трюк використовується, і ми очікуємо, що він буде використовуватися більше в майбутньому", - сказала де Болле.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон попередив своїх колег по ЄС про те, що Шенгенська зона може розвалитися, якщо країни Євросоюзу не продемонструють солідарність на тлі пандемії коронавірусу.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП