zminy-shchodo-dopomohy-vpo-lubinets-zaklykav-uriad-perehlianuty-rishennia

Зміни щодо допомоги ВПО: Лубінець закликав уряд переглянути рішення

 • 21629 переглядiв

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернулася до прем'єр-міністра з проханням переглянути можливість обмеження виплат внутрішньо переміщеним особам з березня, оскільки це може позбавити до 1 мільйона ВПО їхнього єдиного джерела доходу.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до  прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із закликом переглянути ухвалені раніше зміни щодо виплат внутрішньо переміщеним особам, згідно з якими 1 березня допомога буде продовжена тільки окремим верствам ВПО.  Про це Омбудсман написав у Telegram, пише УНН

Я, як Омбудсман України, звернувся до Прем’єр-міністра України щодо змін у механізмі виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб, які наберуть чинності з березня 2024 року

- написав Лубінець.

За попередніми оцінками Омбудсмана, потенційно 1 мільйон ВПО може втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни.

Як вказав Лубінець, для більшості ВПО, допомога на проживання — єдине джерело доходу.

Втрата цієї допомоги може позбавити їх доступу до базових потреб та житла. 

У зверненні Лубінець акцентував на тому, що:

  • уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування;
  • скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн;
  • використання значних фінансових ресурсів для евакуації людей із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад.

"Сподіваюсь, що Уряд перегляне зміни щодо допомоги ВПО з урахуванням викладених зауважень у моєму зверненні", - вказав Лубінець. 

Нагадаємо 

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про автоматичне продовження всіх виплат для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня. Після виплати  будуть продовжені ще на шість місяців для, зокрема, ВПО з числа пенсіонерів та громадян, які мають інвалідність 1-ї або 2-ї групи. 

Популярні

Новини по темі