znovu-pro-chervoni-liniyi-zyavilasya-nova-zayava-lavrova-pro-nato-ta-ukrayinu

Знову про "червоні лінії": з'явилася нова заява Лаврова про НАТО та Україну

 • 102276 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Для Москви неприйнятним є як вступ України до НАТО, так і розміщення на її території військових об'єктів країн Альянсу навіть при позаблоковому статусі країни. Про це сказав головаа МЗС Росії Сергій Лавров на своїй великій прес-конференції у п'ятницю, пише УНН.

Цитата:

“Ми категорично не приймаємо появи прямо на наших кордонах Північноатлантичного альянсу, тим більше з урахуванням того курсу, який проводить українське керівництво, і колишнє, і нинішнє, на жаль. Більше того, це червоні лінії по-справжньому, і вони це знають”, — сказав голова МЗС РФ, якого цитує ТАСС.

Деталі

За його словами, навіть якщо Україна залишається поза НАТО, “можливі двосторонні домовленості з американцями, англійцями, іншими західними країнами, які там створюють військові об’єкти, бази на Азовському морі”.

“Це нам теж неприйнятно, тому що розміщення на території наших сусідів, у цьому випадку України, ударних озброєнь, які будуть загрожувати Російській Федерації, — це ще одна червона лінія”, — сказав Лавров.

Переговори про “гарантії”

Лавров також висловив невдоволення позицією західних країн щодо переговорів про так звані гарантії безпеки, яких для себе вимагає Росія.

На його думку, Захід хоче спустити ці переговори на якісь “абстрактні дискусії”.

Цитата:

“Ми ці задуми бачимо: все це спустити в абстрактні дискусії. І, звичайно, ми очікуватимемо — і твердо сказали про це американцям — саме від них реакції, яка має бути реакцією по-дорослому”, — сказав міністр.

“Ми знаємо, що Захід розраховує на сценарій, який дозволить американцям скинути з себе головну відповідальність за вирішення цих питань на переговорах з нами. І спочатку у Раді Росія-НАТО спробувати все це розчинити, залучаючи своїх соратників, а в ОБСЄ у принципі неможливо вести будь-які переговори”, — заявив він.

Міністр РФ вважає, що ОБСЄ нібито навіть не має статуту, щоб бути організацією.

Доповнення

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Українські Національні Новини

Політика