zrostannya-vvp-v-2023-rotsi-ukrayini-syagne-4-8-yevrokomisiya-pokraschila-prognoz-stosovno-zrostannya-ukrayinskoyi-ekonomiki

Зростання ВВП в 2023 році Україні сягне 4,8%: Єврокомісія покращила прогноз стосовно зростання української економіки

 • 39697 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Єврокомісія покращила прогноз, що стосується економіки України, зокрема зростання валового внутрішнього продукту (ВВП). Зазначається, що цього року показник сягне 4,8%, що значно перевершує весняні очікування. Разом з тим, зростання реального ВВП залишатиметься помірним у 2024 році. Про це передає УНН із посиланням на аналітичний матеріал порталу Європейської комісії.

Деталі

Зростання ВВП України у 2023 році сягне 4,8%, а не 0,6%, як прогнозувалося в травні. В Європейській комісії зауважують, що економічні перспективи України значною мірою залежать від перебігу війни, притоку іноземних коштів та динаміки експорту. Тож, за припущення, що будуть створені умови для відновлення зусиль з реконструкції, які розпочнуться з початку 2025 року, прогнозується, що зростання реального ВВП залишатиметься помірним у 2024 році на рівні 3,7%, а потім суттєво зросте до 6,1% у 2025 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді очікують, що індустріальні парки допоможуть змінити структуру економіки із сировинної на переробну

Ключовими драйверами зростання стануть приватне споживання та державні інвестиції. Разом з тим, до кінця прогнозованого горизонту, реальний ВВП залишиться приблизно на 20% нижче за рівень, який був до лютого 2022 року.

Доповнення

Також відповідно до даних прогнозу Єврокомісії, з початку 2023 року на ринку праці в країні спостерігаються ознаки стабілізації через зниження чистого міграційного відтоку та часткового повернення внутрішньо переміщених осіб.

Тим не менш, все ще високий рівень переміщених осіб за кордоном та в Україні, продовжуватиме чинити тиск на ринок праці та сприятиме виникненню дисбалансу між ринком праці. Окрім того, сприятиме виникненню диспропорцій між регіонами та секторами.

Як наслідок, незважаючи на прогнозоване посилення економічного зростання, рівень безробіття, як очікується, залишиться в Україні високим на всьому прогнозному горизонті, хоча й матиме тенденцію до зниження.

Нагадаємо

У Національному банку України припускають, що за підсумками цього року інфляція сповільниться до 5,8%, економіка продовжить ріст у поточному - майже на 5% - і в наступному роках. Рівень безробіття знизиться, але ситуація на ринку праці ще тривалий час буде складною.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    СБУ відкрила кримінальну справу проти Ірини Фаріон

     • 70132 переглядiв