zvit-magate-schodo-zaes-stav-chergovim-etapom-visnazhlivogo-marafonu-galuschenko

Звіт МАГАТЕ щодо ЗАЕС став черговим етапом виснажливого марафону – Галущенко

 • 158582 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Звіт голови Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаеля Гроссі не приблизив Запорізьку АЕС до деокупації, а став лише черговим етапом виснажливого марафону, який триває вже більше ніж пів року. Про це у Facebook повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, інформує УНН.

Цитата

"Представлення звіту МАГАТЕ про стан ядерної безпеки в Україні під час Радбезу ООН, на жаль, не стало спринтерською дистанцією з деокупації ЗАЕС, а лише черговим етапом виснажливого марафону, що триває вже більше пів року", - написав Галущенко.

Деталі

Місія МАГАТЕ зафіксувала наявність на ЗАЕС російських військових, техніки, представників росатому, а також порушення всіх семи принципів ядерної безпеки. У звіті наголосили на необхідності створити зону атомної безпеки для станції. Глава Міненерго закликав реалізувати рекомендації місії.

"Ми високо цінуємо роботу місії МАГАТЕ. Саме Україна була її ініціатором і доклала максимум зусиль для її реалізації. Тепер важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. (...) Світові треба нарешті позбутися ілюзій, що місце в ООН і дорогий костюм представника може перетворити державу-терориста на договороздатну сторону", - зазначив Галущенко.

Міністр додав, що вже сьогодні потрібно вводити санкції проти компанії росатом, представники якої намагаються керувати роботою Запорізької АЕС, не маючи для цього ніяких прав і повноважень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін ввів санкції проти росатому: у списку понад 700 осіб

"Дуже важливо, аби висновки місії та результати її подальшої роботи на ЗАЕС дійсно стали основою для майбутньої зміни міжнародного законодавства – щоб мати змогу ефективної протидії ядерному тероризму. Інакше українська ЗАЕС створить дуже небезпечний прецедент: нездатність світу приборкати державу, що поводить себе як терорист на захопленій атомній станції, може стати карт-бланшем для інших чинити так само. І тоді в світі не залишиться безпеки ні для кого", - додав галущенко.

Нагадаємо

15 серпня президент України Володимир Зеленський закликав світ захистити Запорізьку АЕС та відреагувати на ядерний шантаж росії новими жорсткими санкціями, зокрема проти росатому та всієї атомної галузі держави-терориста.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    "Льодовик судного дня" розпадається швидше, ніж гадалося

     • 309768 переглядiв

    Народ України і Зеленського висунули на премію Сахарова

     • 264527 переглядiв