zvolikannya-z-likuvannyam-mozhe-prizvesti-do-invalidnosti-ombudsmen-zayavila-scho-saakashvili-perebuvaye-u-vkray-tyazhkomu-stani

Зволікання з лікуванням може призвести до інвалідності: омбудсмен заявила, що Саакашвілі перебуває у вкрай тяжкому стані

 • 123632 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Громадянин України, голова виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїл Саакашвілі перебуває у вкрай тяжкому стані та потребує негайного лікування за кордоном. Про це у Telegram повідомила омбудсмен Людмила Денісова, передає УНН.

Деталі

За словами омбудсмена, Саакашвілі перебуває у вкрай тяжкому стані та потребує негайного лікування за кордоном.  Це підтвердив Отар Тоїдзе - лікар альтернативного медичного консиліуму, створеного при Народному захисникові Грузії.

"Зволікання з лікуванням Міхеїла може призвести до його інвалідності, а в подальшому навіть до летальних наслідків", - зазначила Денісова.

Народний захисник Грузії Ніно Ломджарія закликала владу країни виконати свої зобов'язання та забезпечила пацієнтові необхідне лікування, згідно з рекомендаціями альтернативного медичного консиліуму, додала Денісова.

Додамо

"Я неодноразово наголошувала на необхідності продовження лікування Міхеіла у багатопрофільній цивільній клініці або за кордоном.

Закликаю владу Грузії забезпечити Саакашвілі належною медичною допомогою і дотримуватися норм міжнародного права. Зокрема, третьої статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню", - резюмувала омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Саакашвілі погіршився стан здоров'я, в нього почали відмовляти ноги - Денісова

Раніше

Одразу після затримання в Грузії 1 жовтня 2021 року Саакашвілі був поміщений до в’язниці № 12 у Руставі. Саме в цій пенітенціарній установі, як правило, утримуються колишні державні службовці та співробітники силових структур.

8 листопада через погіршення стану здоров’я голодуючого Саакашвілі перевели до лікарні під час в’язниці у Глданському районі Тбілісі. Адвокати та лікар скаржилися на нестерпні умови утримання експрезидента, постійний шум, який влаштовували ув’язнені, а також відсутність відповідного обладнання та команди лікарів у тюремній лікарні.

Незважаючи на те, що зазвичай ув’язнених відправляють лікується в цивільні лікарні, пенітенціарна служба відмовилася поширювати це правило на Саакашвілі, пояснюючи це тим, що утримання експрезидента в незахищеній установі може спричинити масові заворушення.

Як компроміс, на 50-й день голодування, 20 листопада Саакашвілі був переведений у військовий шпиталь у Горі, де спочатку перебував у відділенні інтенсивної терапії, а потім проходив курс реабілітації. Там Саакашвілі припинив голодування.

Вже 30 грудня, після курсу реабілітації, він був із військового шпиталю в Горі назад до в’язниці міста Руставі.

Представники опозиції періодично проводять акції протесту із вимогою відпустити Саакашвілі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ракетний удар по Запоріжжю: відкрито провадження

     • 124847 переглядiв