ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

Київ  •  УНН

31 грудня 2018, 11:05  •  9980 перегляди

КИЇВ. 31 грудня. УНН. Минулий рік став роком розслідувань для The Insider, більшість з яких так чи інакше була пов'язана з Росією. Видання підвело підсумки, вибравши 12 найгучніших розслідувань цього року, передає УНН.

1. "Солберецкі". Як агенти ГРУ отруїли Скрипалів

5 вересня британська влада заявила про те, що підозрює в отруєнні Скрипалів двох агентів ГРУ, які прилетіли до Англії під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов. The Insider і Bellingcat в спільному розслідуванні встановили, що під цими іменами ховалися двоє офіцерів ГРУ - Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

Обидва вони з рук Путіна отримали медаль "Героя Росії" за операцію в Україні, а разом з медалями - квартири в Москві. The Insider також з'ясував, що замах на Скрипалів було не єдиним їхнім завданням, вони брали участь в операціях в Голландії, Франції і Швейцарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін заявив, що Росія готова розгорнути надзвуковий ракетний комплекс

2. Путін і мафія. Як оточення президента пов'язане з Тамбовською ОЗГ

Один з найдовших розслідувальних серіалів The Insider пов'язаний з іспанською кримінальною справою про відмивання грошей Тамбовської ОЗГ, яка, як з'ясувалося, має зв'язки з найближчим оточенням Путіна. Серед іншого під час розслідування The Insider з'ясувалося, що:
- Лідер Тамбовсько-Малишевського угруповання Геннадій Петров був співзасновником і власником великого пакету акцій банку "Росія", де Путін з гордістю відкрив свій зарплатний рахунок,
- Один з лідерів тамбовських Ілля Трабер брав участь у святкуванні дня народження Путіна у вузькому колі найближчих до президента людей,
- Повірений Петрова Юрг Вісман керував компанією, яка володіла побудованим на замовлення Управління справами президента "палацом Путіна" - розкішною копією Зимового палацу на мисі Ідокопас під Геленджиком,
- Геннадій Петров вів спільні справи з генерал-майором ФСБ Сергієм Корольовим, одним з найвпливовіших чекістів, який нині очолює Службу економічної безпеки ФСБ,
- Деякі угоди, в тому числі пов'язані з німецькими верфями, Тамбовські узгоджували особисто з Путіним.

3. Ключовий обвинувачений у справі про збитий Boeing виявився офіцером ГРУ Іванніковим

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team - JIT), що офіційно займається справою про збитий над Донбасом Boeing рейсу MH17, підтвердила причетність 53-й зенітно-ракетної бригади, що базується в Курську,  до інциденту з літаком. У 2016 році JIT звернулася із закликом встановити особи двох ключових підозрюваних з позивними "Оріон" і "Дельфін". Спочатку, в грудні 2017 року, The Insider і Bellingcat в своєму розслідуванні ідентифікували "Дельфіна", яким виявився російський генерал Микола Ткачов. А в травні цього року вдалося встановити "Оріона", ним виявився діючий генерал ГРУ Олег Володимирович Іванніков, також відомий як колишній міністр оборони Південної Осетії Андрій Лаптєв. Він керував діями російських військ на території України і серед іншого командував "ПВК Вагнера".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 головних подій 2018

4. Трамп і Солнцевська ОЗГ

Дональд Трамп, щодо якого триває розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про змову з Кремлем, намагався вийти на російський ринок через Солнцевське злочинне угруповання. The Insider зібрав дані від свідків і слідчих органів різних країн і з'ясував, що пов'язує Трампа з Міхасем і Могилевичем, як російська мафія виявилася інтегрована в команду американського президента і яке відношення до цього мають російські спецслужби.

5. Як Сечин купив 5-поверхову квартиру за 2 млрд рублів

Глава "Роснефти" Ігор Сечин став власником квартири за 2 млрд руб. (800 млн грн. - ред.) в елітному районі Москви, з'ясував The Insider. Його розкішна квартира розташована в районі "золотої милі" - престижному кварталі між Остоженкою і Пречистенською набережною. Вартість з хаммамом і винною кімнатою перевищує суму, яку "Роснефть" витрачає на благодійність. Навіть з урахуванням того, що Сечин може цілком офіційно отримувати близько 800 млн руб. на рік, за 6 років роботи на посаді глави "Роснефти" він не міг заробити більше 5 млрд рублів (а приватним бізнесом Сечин ніколи не займався).

6. Як опіка торгує дітьми в Єкатеринбурзі

За офіційними даними, кількість сиріт в російських дитячих будинках стрімко скорочується. За останні роки їх кількість зменшилася втричі - з 189 тис. в 2004 році до 54,5 тис. в 2017-му. В реальності ж дитячі будинки переповнені, а прийомні батьки при спробі забрати дитину в сім'ю стикаються з неймовірним опором з боку органів опіки. Багатьом кандидатам відмовляють, часто посилаючись на те, що дитина важко хвора; комусь погрожують, у когось вимагають гроші. The Insider розібрався, звідки в дитбудинках беруться невраховані системою сироти, чому органи опіки не хочуть віддавати дітей в прийомні сім'ї та скільки коштує купити дитину зі світлими очима і волоссям в Єкатеринбурзі.

7. Хто вбив журналістів в ЦАР і при чому тут пітерські силовики і "кухар Путіна"

31 липня в Центральноафриканській республіці були вбиті російський журналіст Орхан Джемаль, режисер Олександр Расторгуєв і оператор Кирило Радченко, які знімали фільм про ПВК Вагнера. Влада ЦАР підозрює у вбивстві повстанське угрупування "Селек". Як з'ясував The Insider, це угруповання співпрацювало з російською компанією, пов'язаною з петербурзькими силовиками і компанією, що видобуває в цьому регіоні алмази. Причому, охороняє цю компанію дійсно російська ПВК, яка офіційно називається Sewa Security Services і, судячи з усього,  є африканським "аватаром" ПВК Вагнера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доля 79 людей залишається невідомою після вибуху газу в Росії

8. Не просто Марія: як заступник голови Центробанку Росії Торшин заслав помічницю в штаб Трампа

15 липня в США була заарештована Марія Бутіна, помічниця заступника голови Центробанку Росії і екс-сенатора Олександра Торшина. Велике журі присяжних пред'явило їй звинувачення в змові і діяльності в якості іноземного агента без реєстрації. Як випливає з пред'явленого обвинувачення ФБР, вона і Торшин отримали схвалення представника "адміністрації президента Росії" на свій проект з налагодження тіньового каналу зв'язку між Кремлем і республіканцями. Встановлення контакту відбувалося через асоціацію NRA, і, можливо, через неї Росія також фінансувала кампанію Трампа.

9. Як Москва підкупила чеського президента і до чого тут Чубайс і Кудрін

Як вдалося з'ясувати The Insider, однією з причин лояльності чеського президента Мілоша Земана до Путіна може бути його участь у масштабній корупційній схемі, пов'язаній з виплатою державного боргу Росії перед Чехією через сумнівні компанії-посередники. Одна з цих компаній - Falkon Capital - була звинувачена литовськими правоохоронними органами в зв'язках з криміналом і російськими спецслужбами. The Insider дізнався від одного з учасників корупційної угоди, що свою частку отримав не тільки чеський президент, але також і інші організатори - Анатолій Чубайс і Олексій Кудрін.

10. Таємна "резиденція з виноградниками". За що здійснювали замах на еколога Рудомаха і до чого тут однокурсник Путіна

В кінці 2017 року дорогою з екологічної інспекції члени Екологічної вахти по Північному Кавказу зазнали нападу, а її керівник Андрій Рудомаха отримав серйозні травми голови, у нього були вибиті зуби і зламаний ніс. Троє невідомих у масках завдали йому удар по голові, бризнули в обличчя сльозогінним газом, а коли він впав, побили ногами. Це сталося відразу після того, як екологи розкрили незаконне будівництво нового об'єкта, схожого на урядову резиденцію з виноградниками. The Insider з'ясував, що це за об'єкт.

11. Як сотні співробітників ГРУ "спалились" на базі ГУБДР

На адресу військової частини № 26165 (підрозділ ГРУ, пов'язане з хакерськими атаками) зареєстровані автомобілі 305 співробітників, серед яких і виявлений європейськими спецслужбами Грушники Олексій Моренець. Як вдалося з'ясувати Bellingcat і The Insider, в щодо легкодоступною базі ГУБДР (Головне Управління безпеки дорожнього руху) ці співробітники вказані з усіма паспортними даними та мобільними телефонами, багато - із зазначенням цієї військової частини як місця роботи.

12. ГРУ і невдалий переворот в Чорногорії

У 2018 році The Insider і Bellingcat продовжили розслідування спроби перевороту в Чорногорії, організованої ГРУ з метою не допустити вступу країни в НАТО. 17 жовтня 2016 року, в день парламентських виборів, дві дюжини змовників з Чорногорії та Сербії мали потрапити на територію парламенту під виглядом поліцейських, інсценувати напад на присутніх там мирних демонстрантів і під цим приводом захопити парламент і заарештувати (а можливо і вбити) прем'єр-міністра. Після цього планувалося, що влада перейде до "Демократичного фронту" - проросійської партії. Чорногорська влада заарештували 20 осіб і заявила про 50 знайдених гвинтівок, 50 пістолетів, а трохи пізніше, 24 жовтня Сербія заарештувала трьох громадян Росії, у яких була виявлена ​​підроблена форма чорногорських поліцейських, 122 тис. євро готівкою і обладнання для шифрованого телекомунікаційного зв'язку. Росіян, втім, Сербія видала Москві незабаром після візиту Патрушева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції з Росії не знімуть - посол США в Україні 

Спочатку дані слідчих Чорногорії базувалися на свідченнях двох основних обвинувачених: Мірко Велимировича і націоналіста Олександра Сінджеліча, який очолює прокремлівську організацію "Сербські вовки" і воював в Донбасі. Згідно зі свідченнями Сінджеліча, з ним зв'язалися "російські націоналісти", з якими він воював на боці сепаратистів на Донбасі в 2014-2015 роках. Він зустрівся з ними в Москві 26 вересня 2016 року в "розкішних апартаментах". "Націоналісти" представилися як Едуард Широков і Володимир Попов і дали зрозуміти, що працюють на спецслужби. Саме вони запропонували йому план по зміні влади в Чорногорії з метою запобігти вступу країни в НАТО.

The Insider і Bellingcat встановили, що Едуард Широков (справжнє прізвище Шішмаков) проходив навчання в Військово-дипломатичній академії МО РФ (на сленгу ГРУ - "Консерваторія"), яка спеціалізується на підготовці військових дипломатів і співробітників військової розвідки. За адресою "Консерваторії" був зареєстрований і його автомобіль. У 2016 році він отримав новий закордонний паспорт на прізвище Широков, з ним вирушив до Сербії. The Insider і Bellingcat також встановили реальну особистість і біографію другого організатора перевороту, "Володимира Попова". Під цим ім'ям ховається Володимир Миколайович Моїсеєв, який народився 29 травня 1980 року. Його дата народження і ім'я-по батькові збігаються з даними особистості прикриття (як це було і з Шішмаковим, і з проходять у справі про отруєння Скрипалів Олександром Мішкіним), що спростило The Insider і Bellingcat завдання по його виявленню.

Як повідомляв УНН, передвиборний 2018 рік  був багатим на політичні скандали. 

Новини по темi
ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

31 грудня 2018, 11:05  •  9980 перегляди
Українські полярники записали новорічне вітання з далекої Антарктиди

Українські полярники записали новорічне вітання з далекої Антарктиди

31 грудня 2018, 10:56  •  19302 перегляди
В Індії помер легендарний режисер

В Індії помер легендарний режисер

31 грудня 2018, 10:33  •  20562 перегляди
На Донецькій фільтрувальній станції підрахували, скільки разів їх знеструмлювало після обстрілів

На Донецькій фільтрувальній станції підрахували, скільки разів їх знеструмлювало після обстрілів

31 грудня 2018, 10:18  •  9057 перегляди
РФ у 2019 році почне випробування танка, що не має світових аналогів

РФ у 2019 році почне випробування танка, що не має світових аналогів

31 грудня 2018, 10:11  •  15626 перегляди
У ЦВК розповіли, як голосуватимуть українські моряки у плаванні

У ЦВК розповіли, як голосуватимуть українські моряки у плаванні

31 грудня 2018, 09:50  •  16819 перегляди
Після Brexit Британія створить нові військові бази

Після Brexit Британія створить нові військові бази

31 грудня 2018, 09:43  •  7920 перегляди
Кримчан закликали святкувати Новий рік за київським часом

Кримчан закликали святкувати Новий рік за київським часом

31 грудня 2018, 09:36  •  12336 перегляди
Двоє військових на Донбасі отримали поранення

Двоє військових на Донбасі отримали поранення

31 грудня 2018, 09:25  •  11341 перегляди
Порошенко у Facebook написав підсумки року

Порошенко у Facebook написав підсумки року

31 грудня 2018, 09:11  •  12633 перегляди

ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

Минулий рік став роком розслідувань для The Insider, більшість з яких так чи інакше була пов'язана з Росією. Видання підвело підсумки, вибравши 12 найгучніших розслідувань цього року, передає УНН.

Новини Світу • 31 грудня 2018, 11:05  •  9980 перегляди
ГРУ і збитий Boeing, Петров і Боширов - головні розслідування року від The Insider

Українські полярники записали новорічне вітання з далекої Антарктиди

Полярники з єдиної української антарктичної станції ім. Академіка Вернадського записали відео, аби привітати усіх з Новим роком, передає УНН.

Суспільство • 31 грудня 2018, 10:56  •  19302 перегляди
Українські полярники записали новорічне вітання з далекої Антарктиди

В Індії помер легендарний режисер

Індійський режисер, класик індійського кіно Мрінал Сен помер у віці 95 років. Про це повідомляє Times of India, передає УНН.

Культура • 31 грудня 2018, 10:33  •  20562 перегляди
В Індії помер легендарний режисер

На Донецькій фільтрувальній станції підрахували, скільки разів їх знеструмлювало після обстрілів

З початку 2018 року Донецька фільтрувальна станція була знеструмлена через обстріли 4 рази. Повідомили в комунальному підприємстві “Компанія “Вода Донбасу” у відповідь на запит журналіста УНН.

Кримінал та НП • 31 грудня 2018, 10:18  •  9057 перегляди
На Донецькій фільтрувальній станції підрахували, скільки разів їх знеструмлювало після обстрілів

РФ у 2019 році почне випробування танка, що не має світових аналогів

Російський танк Т-14 “армату” в 2019 році пройдуть державні випробування в науково-дослідних інститутах Міноборони Росії. Про це йдеться на сайті оборонного відомства РФ, передає УНН.

Новини Світу • 31 грудня 2018, 10:11  •  15626 перегляди
РФ у 2019 році почне випробування танка, що не має світових аналогів

У ЦВК розповіли, як голосуватимуть українські моряки у плаванні

Сьогодні на черговому засіданні Центральна виборча комісія затвердила роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України “Про вибори Президента України”, зокрема про підрахунок голосів виборців на спеціальних виборчих дільницях, передає УНН, посилаючись на повідомлення ЦВК.

Політика • 31 грудня 2018, 09:50  •  16819 перегляди
У ЦВК розповіли, як голосуватимуть українські моряки у плаванні

Після Brexit Британія створить нові військові бази

Велика Британія має намір створити нові військові бази після виходу зі складу Європейського союзу. Про це розповів міністр оборони Ґевін Вільямсон, передає УНН посилаючись на видання The Daily Telegraph.

Новини Світу • 31 грудня 2018, 09:43  •  7920 перегляди
Після Brexit Британія створить нові військові бази

Кримчан закликали святкувати Новий рік за київським часом

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав жителів анексованого Криму відзначати Новий 2019 рік за київським часом. Про це він написав у Facebook, передає УНН.

Політика • 31 грудня 2018, 09:36  •  12336 перегляди
Кримчан закликали святкувати Новий рік за київським часом

Двоє військових на Донбасі отримали поранення

Незаконні збройні формування з опівночі здійснили три обстріли позицій Об’єднаних сил на Луганському напрямку. При цьому поранення дістали двоє українських захисників. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник, передає кореспондент УНН.

Кримінал та НП • 31 грудня 2018, 09:25  •  11341 перегляди
Двоє військових на Донбасі отримали поранення

Порошенко у Facebook написав підсумки року

Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook підбив підсумки року, передає УНН.

Політика • 31 грудня 2018, 09:11  •  12633 перегляди
Порошенко у Facebook написав підсумки року