Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

Київ  •  УНН

14 квітня 2024, 09:14  •  71723 перегляди

Read in English

У косметичних продуктах для догляду за шкірою часто використовують багато різних інгредієнтів. Що дійсно працює, а що просто маркетинговий хід.

Що потрібно враховувати при виборі засобів для догляду за шкірою, які вітаміни необхідні для підтримки здоров'я шкіри та які фактори впливають на її стан, розповідає УНН із посиланням на статтю ВВС.

У косметичних продуктах для догляду за шкірою часто використовують багато різних інгредієнтів: вітамін А або ретинол, що допомагає боротися з ознаками старіння; вітамін С, який покращує колір обличчя та захищає шкіру від негативного впливу довкілля; гіалуронову кислоту, що зменшує сухість і зморшки; вітамін Е, який має лікувальні та заспокійливі властивості. Це далеко не повний перелік таких інгредієнтів.

З 2020 по 2022 рік кількість пошуків окремих інгредієнтів на онлайн-платформі Net-a-Porter збільшилася майже на 700%. Також минулого року запит "Що робить сироватка з ретинолом?" став одним із найпопулярніших у Google у категорії догляду за шкірою. Дослідження, проведене в США у 2022 році, показало, що 61% мілленіалів та 48% представників покоління X вважають важливими конкретні інгредієнти при виборі косметичних засобів для догляду за шкірою.

Але чи може шкіра поглинати ці інгредієнти та отримувати від них користь - чи це маркетинговий трюк, щоб змусити нас витрачати гроші? 

Image

Шкіра є найбільшим органом тіла, займаючи площу до 2 квадратних метрів та вагу до 3,6 кг у дорослої людини. Вона складається з трьох шарів, але для виробників доглядових засобів найбільш цікаві перші два шари.

Зовнішній шар, епідерміс, є тим, який ми можемо бачити та торкатися. 

"Він складається з клітин, що називаються корнеоцити, які діють як цеглинки. Ці цеглинки міцно зв’язані, наче цементом, жирами, такими як кераміди, холестерин і жирні кислоти" - пояснює хімік-косметолог Рон Робінсон, засновник бренду догляду за шкірою BeautyStat

Середній шар шкіри - дерма, яка становить 90% товщини шкіри.

"Там відбувається все найцікавіше. Він складається зі сполучної тканини, кровоносних судин, волосяних фолікулів і сальних залоз, а також колагену та еластину. Це чарівні білки, які нам потрібні, щоб шкіра була гладенькою, щоб уникнути зморщок, і це те, що робить нашу шкіру пружною – це як священний Грааль боротьби зі старінням"- каже Мері Соммерлад дерматологиня-консультантка з Лондона.

За словами Грега Альтмана,засновника Evolved by Nature "більшість біомолекул ніколи не проникає через шкірний бар’єр". Так відбувається тому, що шкіра є першою лінією захисту нашого організму від зовнішнього світу.

"Шкіра створена для того, щоб захищати, і вона робить це дуже добре. Вона регулює температуру та водний баланс, захищає від хвороб, підтримує мікробіомний баланс здорових організмів. Шкіра робить стільки життєво важливих речей, що вона має бути бар’єром. Вона не може бути структурою, в яку легко проникнути" - каже Зої Драелос, дерматологиня з Університету Дьюка в Північній Кароліні, яка працює в цій галузі понад 35 років.

За словами хіміка-косметолога, молекули таких компонентів як олії, силікони та віск, які часто використовуються у зволожувальних продуктах, надто великі, щоб проникнути через епідерміс. Вони затримуються на поверхні шкіри, де зберігають вологу всередині, забезпечуючи шкірі м'якість та гладкість.

Image

Для того, щоб молекула могла проникнути через епідерміс і дістатися до дерми, вона має відповідати певним критеріям: бути ліпофільною (жиролюбною), мати легко кислий рН від 4,6 до 5,5 та молекулярну масу, що не перевищує 500 Дальтон.

Однак існують методи, які дозволяють обійти ці бар'єри. Косметичні компанії можуть розщеплювати великі молекули на наночастинки або інкапсулювати гідрофільні сполуки в шари жиру або олії. Іншим варіантом є використання мікроголок для створення мікроскопічних отворів у шкірі або застосування хімічних речовин, таких як гліколева кислота, які збільшують проникність шкіри.

Та зрештою, існують інгредієнти, які здатні проникати через шкіру. Наприклад, ретинол може проходити через нижній шар клітин епідермісу, що захищає від ультрафіолетового випромінювання, при цьому пригнічуючи їхній ріст і підвищуючи чутливість до сонячного опромінення.

Що ж до парабенів, що використовуються як консерванти та засоби проти забруднення, існують дослідження, які натякають на їхній потенційний вплив на гормональний баланс. Проте, за словами дерматологині Мері Соммерлад, немає остаточних доказів цього, і загалом дерматологи вважають ці інгредієнти безпечними, хоча вагітним рекомендується уникати їх як запобіжний захід.

Як і що поглинає наша шкіра?

Вітамін С

Чистий вітамін С зазвичай не може проникнути через зовнішній шар шкіри і має тенденцію швидко розкладатися, коли його включають у креми чи сироватки. Проте, існують численні "похідні" вітаміну С, деякі з яких стабільніші та здатні глибше проникати в шкіру.

Image

Пептиди

Деякі пептиди здатні проникати глибоко в шкіру, хоча вони дуже різноманітні. Можливість підвищення їхньої проникності можна досягти шляхом модифікації їхньої молекулярної структури або комбінуванням з іншими пептидами.

Ретинол

Зазвичай ретинол не проникає глибоко в шкіру, але його здатність проникнення може покращитися залежно від того, з чим він поєднується. В ході експерименту, проведеного компанією Unilever, було виявлено, що коли ретинол комбінується з олеїновою кислотою — жиром, який також міститься в оливковій олії, це значно покращує його проникаючі властивості через шкіру.

Вітамін Е

Існують деякі докази, що вітамін Е здатен проникати через шкіру і досягати її глибших шарів. Однак, подібно до вітаміну С, вітамін Е схильний до розкладання від впливу повітря та світла. Тому для ефективності його необхідно переформулювати у стабільнішу, окислювано-стійку форму.

Альтман зазначає, що "догляд за шкірою знаходиться на перетині науки та маркетингу", вказуючи на те, що індустрія краси в значній мірі регулює себе сама. Він також підкреслює, що науці ще багато чого належить дізнатися про здатність шкіри абсорбувати інгредієнти, про глибину їхнього проникнення та можливі ризики цих процесів.

"Хоча добре відомо, що різні засоби для догляду за шкірою можуть позитивно впливати на здоров’я шкіри, точні механізми, що лежать в основі цих ефектів, не повністю з’ясовані", - каже Себастьян Бйорклунд, доцент кафедри фізичної хімії шведського університету Мальме.

Image

За словами Соммерлад, розробити інгредієнти, які можуть проникати в дерму та за її межі насправді дуже складно.

"Небагато препаратів можуть легко подолати трансепідермальний шлях, оскільки хімічний процес, що стоїть за цим, досить складний", - пояснює вона.

Однією з причин, чому трансдермальні пластирі для вітамінів не стали широко популярними, є те, що вони не здобули великого розповсюдження. Подібні пластирі, які приклеюються до шкіри, давно використовуються для доставки нікотину, болезаспокійливого фентанілу та гормонів, що запобігають вагітності, надаючи людям зручний спосіб регулярного прийому необхідних ліків.

Надихнувшись цим успіхом, в 2003 році дослідницька та інженерна програма армії США розпочала розробку проєкту, який досліджував можливість використання аналогічних пластирів для доставки вітамінів і мікроелементів солдатам під час бойових дій.

Проте, навіть через два десятиліття, наукові докази, які б підтримували ефективність таких пластирів, залишаються обмеженими. Результати досліджень американських військових так і не стали відомими, а масштабні клінічні випробування так і не були проведені. У невеликому дослідженні 2019 року було виявлено, що пацієнти з шлунковим шунтуванням, які користувалися полівітамінними пластирами протягом року після операції, мали вдвічі більший ризик недостатності вітаміну D та нижчі рівні вітамінів B2, B12, фолієвої кислоти та феритину порівняно з тими, хто приймав вітаміни у таблетках.

"Вітаміни набагато ефективніше засвоюються зсередини. Місцеве введення через шкіру не є заміною" - каже Драелос.

Вона каже, що крім дотримання здорової, добре збалансованої дієти, потрібно споживати багато води. "Для того, щоб ваше тіло виробляло вітаміни, мінерали, жири та білки, які природним чином містяться в шкірі, потрібен будівельний матеріал", — каже вона.

Отже, які продукти для догляду за шкірою варто вибирати? Дерматологи Драелос та Соммерлад рекомендують наступне:

  • якщо ваша шкіра здорова, вибирайте м'який очищувач та ефективний зволожувач, які підходять до вашого типу шкіри; 
  • користуйтеся сонцезахисним кремом, бажано з вітаміном С або іншими антиоксидантами; 
  • дотримуйтеся принципу "менше значить більше", використовуючи продукти з обмеженою кількістю інгредієнтів, особливо якщо у вас чутлива шкіра.

"Ще одна порада, яку я даю своїм пацієнтам, - поводитися зі своєю шкірою, як із шовковим шарфом. Ви не будете дряпати, тягнути чи щипати шовковий шарф – це його зіпсує. Те саме і з вашою шкірою" - каже Драелос.

Для тих, хто хоче зменшити ознаки старіння шкіри, Соммерлад радить використовувати ретиноїди, оскільки вони можуть сприяти збільшенню рівня колагену та еластину. 

Вона також радить проконсультуватися з дерматологом, підкреслюючи, що це справжнє мінне поле, і ми напевно не захочемо витрачати значні суми на продукти, які можуть або пошкодити ваш шкірний бар’єр, або не принести бажаних результатів.

Image

 Незважаючи на все, експерти згодні, що здорова шкіра здатна піклуватися про себе самостійно.

"Багато людей думають, що потрібно щось робити зі шкірою, щоб зробити її здоровою або щоб вона добре виглядала ,але насправді шкіра буде красивою, доки вона здорова сама по собі. Тож у певному сенсі чим менше ви робите, тим краще"- завершив Драелос.

Нагадаємо 

З настанням весни дерматолог Ксенія Коновцева радить щодня користуватися сонцезахисними засобами для захисту шкіри від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, гіперпігментації та раку шкіри, обирати засоби відповідно до типу та потреб шкіри, а також вживати додаткових заходів захисту, наприклад, носити сонцезахисні окуляри та головні убори.

Новини по темi
Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

14 квітня 2024, 09:14  •  71723 перегляди
Ворог атакував дроном вантажівку на Сумщині, водій загинув

Ворог атакував дроном вантажівку на Сумщині, водій загинув

14 квітня 2024, 08:52  •  24805 перегляди
Сирський: кремль поставив задачу захопити Часів Яр до 9 травня, вжито заходів щодо суттєвого посилення бригад ЗСУ озброєнням

Сирський: кремль поставив задачу захопити Часів Яр до 9 травня, вжито заходів щодо суттєвого посилення бригад ЗСУ озброєнням

14 квітня 2024, 08:43  •  28858 перегляди
ISW: атака Ірану на Ізраїль аналогічна тим, які росія завдає по Україні

ISW: атака Ірану на Ізраїль аналогічна тим, які росія завдає по Україні

14 квітня 2024, 08:30  •  28712 перегляди
Ворог узяв оперативну паузу на Лиманському і на Куп’янському напрямках - Луганська ОВА

Ворог узяв оперативну паузу на Лиманському і на Куп’янському напрямках - Луганська ОВА

14 квітня 2024, 08:20  •  24132 перегляди
У Львові в закладі харчування сталася пожежа: що відомо

У Львові в закладі харчування сталася пожежа: що відомо

14 квітня 2024, 08:09  •  22922 перегляди
Конгрес США наступного тижня розгляне законопроєкт на підтримку Ізраїлю

Конгрес США наступного тижня розгляне законопроєкт на підтримку Ізраїлю

14 квітня 2024, 08:05  •  97927 перегляди
Армія рф вночі атакувала ракетами Селидове на Донеччині: пошкоджені багатоквартирні будинки, підприємства та заклад освіти

Армія рф вночі атакувала ракетами Селидове на Донеччині: пошкоджені багатоквартирні будинки, підприємства та заклад освіти

14 квітня 2024, 07:45  •  27759 перегляди
Гуменюк про ситуацію на півдні: росіяни не використовують броньовану техніку - це означає, що вони для чогось її готують

Гуменюк про ситуацію на півдні: росіяни не використовують броньовану техніку - це означає, що вони для чогось її готують

14 квітня 2024, 07:40  •  26632 перегляди
Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру на Харківщині - Міненерго

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру на Харківщині - Міненерго

14 квітня 2024, 07:24  •  90452 перегляди

Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

У косметичних продуктах для догляду за шкірою часто використовують багато різних інгредієнтів. Що дійсно працює, а що просто маркетинговий хід.

Здоров'я • 14 квітня 2024, 09:14  •  71723 перегляди
Склад має значення: на що звернути увагу при виборі догляду за шкірою

Ворог атакував дроном вантажівку на Сумщині, водій загинув

Російські військові скинули вибухівку з безпілотника на вантажівку в Сумській області, в результаті чого загинув водій.

Війна • 14 квітня 2024, 08:52  •  24805 перегляди
Ворог атакував дроном вантажівку на Сумщині, водій загинув

Сирський: кремль поставив задачу захопити Часів Яр до 9 травня, вжито заходів щодо суттєвого посилення бригад ЗСУ озброєнням

Російські війська мають на меті захопити Часів Яр до 9 травня, в той час як Україна посилює свої бригади в цьому районі боєприпасами, безпілотниками та засобами радіоелектронної боротьби, щоб зірвати плани ворога.

Війна • 14 квітня 2024, 08:43  •  28858 перегляди
Сирський: кремль поставив задачу захопити Часів Яр до 9 травня, вжито заходів щодо суттєвого посилення бригад ЗСУ озброєнням

ISW: атака Ірану на Ізраїль аналогічна тим, які росія завдає по Україні

Іран здійснив масовану атаку на Ізраїль, застосувавши 170 безпілотників, 30 крилатих і 120 балістичних ракет, повторюючи тактику росії в Україні з випробування систем протиповітряної оборони, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни.

Політика • 14 квітня 2024, 08:30  •  28712 перегляди
ISW: атака Ірану на Ізраїль аналогічна тим, які росія завдає по Україні

Ворог узяв оперативну паузу на Лиманському і на Куп’янському напрямках - Луганська ОВА

Російські війська призупинили операції на Лиманському та Куп'янському напрямках Луганської області, зосередивши атаки на Білогорівці, продовжуючи обстрілювати цивільні райони.

Війна • 14 квітня 2024, 08:20  •  24132 перегляди
Ворог узяв оперативну паузу на Лиманському і на Куп’янському напрямках - Луганська ОВА

У Львові в закладі харчування сталася пожежа: що відомо

Пізно ввечері в суботу в ресторані у Львові сталася пожежа, рятувальники евакуювали 74 людини, в тому числі 5 співробітників, ніхто не постраждав.

Суспільство • 14 квітня 2024, 08:09  •  22922 перегляди
У Львові в закладі харчування сталася пожежа: що відомо

Конгрес США наступного тижня розгляне законопроєкт на підтримку Ізраїлю

У світлі нападу Ірану на Ізраїль Палата представників Конгресу США наступного тижня відмовиться від раніше оголошеного графіка, щоб розглянути законопроєкт на підтримку Ізраїлю.

Політика • 14 квітня 2024, 08:05  •  97927 перегляди
Конгрес США наступного тижня розгляне законопроєкт на підтримку Ізраїлю

Армія рф вночі атакувала ракетами Селидове на Донеччині: пошкоджені багатоквартирні будинки, підприємства та заклад освіти

Російська армія вночі випустила чотири ракети по Селидовому в Донецькій області, пошкодивши п'ять багатоквартирних будинків, навчальний заклад, підприємства та транспортні засоби; про жертви не повідомляється.

Суспільство • 14 квітня 2024, 07:45  •  27759 перегляди
Армія рф вночі атакувала ракетами Селидове на Донеччині: пошкоджені багатоквартирні будинки, підприємства та заклад освіти

Гуменюк про ситуацію на півдні: росіяни не використовують броньовану техніку - це означає, що вони для чогось її готують

росіяни не використовують бронетехніку і проводять потужні ротації, що свідчить про те, що вони до чогось готуються, при цьому зміщуючи свою активність ближче до Сходу.

Війна • 14 квітня 2024, 07:40  •  26632 перегляди
Гуменюк про ситуацію на півдні: росіяни не використовують броньовану техніку - це означає, що вони для чогось її готують

Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру на Харківщині - Міненерго

Ворог обстріляв та пошкодив енергетичну інфраструктуру в Харківській області. Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі в області застосовуються графіки відключень.

Суспільство • 14 квітня 2024, 07:24  •  90452 перегляди
Ворог обстріляв енергетичну інфраструктуру на Харківщині - Міненерго