Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

Київ  •  УНН

18 грудня 2019, 08:06  •  24760 перегляди

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Пропонуємо читачам УНН повний текст статті, яку опублікувало виданням New York Times. Стаття присвячена тому як дезінформація проникає все глибше і впливає на долі людей, зокрема на долю нашого співвітчизника Віталія Марківа, засудженого в Італії до 24 років позбавлення волі.

Стаття NY

Свідчення викликають тривогу щодо того, наскільки підроблені новини, проникаючи в західні засоби масової інформації і виборчі процеси, тепер також потрапляють в суди.

РИМ. Мало хто оскаржував провину Віталія Марківа, українця, який також має італійське громадянство, коли італійський суд засудив його до 24 років позбавлення волі цього літа.

Велика частина доказів того, що він допомагав координувати артилерійський удар в зоні конфлікту в його рідній країні, убивши італійського військового фотографа, була отримана з його електронних пристроїв.

Але, викликав здивування факт того, що коли суд опублікував свої аргументи восени, серед доказів, представлених італійською прокуратурою, були повідомлення з публікацій, які зазвичай вважаються джерелами російської пропаганди.
Експерти кажуть, що включення двох відеороликів з Russia Today, а також повідомлення на веб-сайті "Русская весна", який український уряд назвав неправдивою, поставило питання про те, в якій мірі підроблені новини, проникаючи в західні засоби масової інформації і вибори, тепер проникають в суди.

"Зараження дезінформацією за своєю природою схильне до поширення" - сказав Лучіано Флориди, професор філософії і етики інформації в Оксфорді, який вивчав вплив дезінформації. Вона може легко поширюватися в ЗМІ та політиці, і навіть в судовій системі, додав він.

Прокурори заявили, що не вважають репортажі Russia Today вирішальними факторами при винесенні вироку, і крім того, членам журі не дозволяється обговорювати аргументи, які переконали їх у винності пана Марківа.

Але поява в суді матеріалів, що містять пропаганду і дезінформацію, незалежно від їх переконливості, викликало тривогу у експертів і деяких політиків.

У листопаді український уряд, який був співвідповідачем у цій справі і, таким чином, ніс відповідальність за відшкодування економічного збитку, оскаржив це рішення. А в цьому місяці ліберальна партія "Велика Європа" стверджувала, що процес був зіпсований "чутками і забобонами", і направила запит до Європейського союзу з проханням направити спостерігачів на апеляційний судовий розгляд, який, як очікується, почнеться навесні.

Пан Марків, якому зараз 30 років, поїхав з Італії, щоб взяти участь в протестах на Євромайдані в Києві в 2014 році. Коли через кілька місяців почалася війна в східному регіоні Донбасу, він вступив до лав Національної гвардії України для боротьби з російськими сепаратистськими силами.

У той час, коли він був на військовій службі, згідно звинуваченням прокурорів, він допоміг скоординувати атаку сил української армії на групу цивільних осіб. Серед членів групи був італійський фотограф Андреа Роккеллі, який був убитий у віці 30 років артилерійським вогнем разом з іншими журналістами 24 травня 2014 року.

Протягом двох років велося слідство у Павії, рідному місті пана Роккеллі, яке ні до чого не привело через відсутність співпраці з боку української влади, заявила прокурор у цій справі Андреа Занончеллі.

Але влітку 2016 року, за словами пана Занончеллі, в пошуковій системі Google він знайшов статтю, опубліковану провідною італійської щоденною газетою Corriere della Sera.

Це було нібито інтерв'ю з анонімним капітаном з української армії, який дислокувався в цьому районі.

"Не їдте сюди, це стратегічна зона", - сказав капітан. "Зазвичай ми не стріляємо по місту або мирним жителям, але як тільки ми бачимо, що щось рухається, ми запускаємо важку артилерію. Ось що сталося з двома журналістами та їх перекладачем".

Прокурор розцінив це як визнання провини, незважаючи на те, що італійська журналістика відрізняється недоліком об'єктивності.

Коли поліція допитала автора статті, журналістка сказала їм, що пропоноване інтерв'ю - це добірка висловів, які вона почула в розмові між солдатом і фотографом.

Згодом, італійська поліція встановила, що анонімним капітаном армії був пан Марків.

Італійська влада почала прослуховувати розмови пана Марківа з його матір'ю в Італії, щоб отримати докази. Вони заарештували його і звинуватили у вбивстві, коли він повернувся в аеропорт Болоньї в червні 2017 року.

Справа привернула відомих адвокатів і стало об'єднуючим закликом до свободи преси. Глава партії "Форца Італія" Сильвіо Берлусконі захищав пана Марківа. Колишній мер Мілана, будучи представником ліберальних сил, представляв дві видатні гільдії засобів масової інформації, які виступали в якості потерпілої сторони від імені фотожурналіста.

Серед представлених доказів були відеоматеріали, описані як "з відкритих джерел", "знайдені на YouTube" або "з місцевого телеканалу", і всі вони мали логотип Russia Today і досі розміщені на каналі цього ресурсу в YouTube.

У постанові також цитується стаття в "Русской весны", в якій стверджується, що Міністерство внутрішніх справ України вступило в змову з соратниками пана Марківа, щоб захистити його.

У ній також містився документ, імовірно просочився від української влади, в якому вказувалося, що товариші Марківа дають свідчення на його користь.

Український уряд заявив, що документ є підробкою.

"Наш Міністр внутрішніх справ втрутився особисто, щоб дати зрозуміти, що це підробка", - сказав Ярослав Мошкола, співробітник посольства України в Римі. "Дуже дивно, що суд взяв до уваги цей документ".

Прокурор пан Занончеллі заявив, що ця стаття не має вирішального значення в дискредитації свідків, запрошених захистом. "Вони були дискредитовані тим, що суперечили один одному", - сказав він.

Що стосується документа, на який він посилався, він сказав, що "ніколи не було ясно, наскільки він був справжнім", і що він представив його, "щоб показати сам факт його існування для оцінки судом".

Присяжні написали в остаточному постанові, що соратники пана Марківа "були проінструктовані для дачі заздалегідь узгоджених відповідей" і що стаття "Русская весна" "містить деякі елементи, які, як вбачається, вказують на правду".

Не беручи до уваги провину або невинність пана Марківа, Серена Кватроколо, професор права в Східному університеті П'ємонту, чий професійний досвід грунтується на фактах спотворення цифрових доказів у суді, сказала, що в більш широкому сенсі включення матеріалів, знайдених в Інтернеті зі спірних джерел в справи, які розглядаються в італійських судах, є "частиною тривожного сценарію і більшої проблеми".

Росія поширила дезінформацію в Інтернеті як частина ширшої стратегії дестабілізації Заходу. Міністерство юстиції США звинуватило російську організацію, пов'язану з Кремлем, у втручанні в вибори 2016 року.

Згідно з доповіддю Європейської комісії, підтримувані Росією групи провели дезинформаційну кампанію в Європі напередодні виборів до Європейського Союзу в травні. А підтримувані Кремлем мережі, створені для здійснення впливу і націлені на африканські країни, були недавно виявлені і знищені Facebook. Аналітики вважають, що мережі можуть стати випробуванням на виборах в наступному році в Сполучених Штатах.

Італія особливо вразлива. За даними італійського наглядового органу в сфері масових комунікацій, в країні зростає рівень дезінформації, хоча вона не має прямого відношення до Росії. Межі між основними джерелами і пропагандою часто розмиті.

Нинішній голова італійської державної телерадіокомпанії RAI поширює теорії змови в Інтернеті і часто дає інтерв'ю Russia Today і Sputnik.

У вересні приватна телекомпанія Mediaset показала "фальшиве відео", в якому використовувався монтаж в промові колишнього прем'єр-міністра Маттео Ренці.

Поява російської пропаганди в сфері судовий системи перетинає новий рубіж, і ставати викликом, до якого Італія не може бути повністю підготовлена.

Пан Марків має намір оскаржити вирок, який також вимагає від України виплати репарацій батькам, вдові і маленькому синові Роккеллі, а також двом гильдиям журналістів.

Паоло Перуккіні, який очолює одну з тих гільдій, Асоціацію журналістів Ломбардії, оцінив вирок як демонстрацію того, що "інформація цінується в нашій країні".

Відповідаючи на питання, він, здавалося, не був стурбований включенням репортажів з невідомих джерел і "Russia Today" в матеріали справи в якості доказів.

"Не мені вирішувати, поширює чи" Russia Today "фальшиві новини", - сказав він. "Навіть зламані годинник показую правильний час два рази на день".

Новини по темi
Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

18 грудня 2019, 08:06  •  24760 перегляди
Синоптики дали прогноз погоди на День святого Миколая

Синоптики дали прогноз погоди на День святого Миколая

18 грудня 2019, 07:58  •  19665 перегляди
У Львові п'яний чоловік зламав ногу поліцейському

У Львові п'яний чоловік зламав ногу поліцейському

18 грудня 2019, 07:55  •  21205 перегляди
Стало відомо ім'я загиблого в зоні ООС військовослужбовця

Стало відомо ім'я загиблого в зоні ООС військовослужбовця

18 грудня 2019, 07:46  •  17453 перегляди
Мінкульт: Верховний Суд не ухвалював дозволу УПЦ МП зберігати назву

Мінкульт: Верховний Суд не ухвалював дозволу УПЦ МП зберігати назву

18 грудня 2019, 07:45  •  14886 перегляди
Справу групи "клофелінщиків", до складу якої входила 15-річна дівчина, скерували до суду

Справу групи "клофелінщиків", до складу якої входила 15-річна дівчина, скерували до суду

18 грудня 2019, 07:35  •  14436 перегляди
Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 тис. гектарів землі

Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 тис. гектарів землі

18 грудня 2019, 07:33  •  27216 перегляди
Суд Швейцарії підтвердив стягнення з Росії 44 млн дол. за активи "Укрнафти" у Криму

Суд Швейцарії підтвердив стягнення з Росії 44 млн дол. за активи "Укрнафти" у Криму

18 грудня 2019, 07:25  •  19979 перегляди
У Харкові зруйнували пам'ятник Максиму Горькому

У Харкові зруйнували пам'ятник Максиму Горькому

18 грудня 2019, 07:20  •  14142 перегляди
Fiat Chrysler та Peugeot досягли обов'язкової угоди про злиття на 50 млрд доларів

Fiat Chrysler та Peugeot досягли обов'язкової угоди про злиття на 50 млрд доларів

18 грудня 2019, 07:18  •  10732 перегляди

Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

.

Політика • 18 грудня 2019, 08:06  •  24760 перегляди
Як російська пропаганда проявилася в італійському судовому процесі у справі про вбивство

Синоптики дали прогноз погоди на День святого Миколая

В Україні у четвер, 19 грудня, очікується погода без опадів, температура найближчої доби на більшості території вночі 1-6° тепла, вдень 5-10°. Про це УНН повідомили в Укргідрометцентрі.

Суспільство • 18 грудня 2019, 07:58  •  19665 перегляди
Синоптики дали прогноз погоди на День святого Миколая

У Львові п'яний чоловік зламав ногу поліцейському

У Львові чоловік, який вчинив насильство щодо своєї дружини, напав на офіцера мобільної групи з реагування на факти вчинення домашнього насильства, що прибула на виклик. Про це УНН повідомили у відділі комунікації ГУНП в області.

Кримінал та НП • 18 грудня 2019, 07:55  •  21205 перегляди
У Львові п'яний чоловік зламав ногу поліцейському

Стало відомо ім'я загиблого в зоні ООС військовослужбовця

На Донбасі в результаті обстрілу у вівторок, 17 грудня, загинув старший солдат 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Василь Лісіцин. Про це повідомляє пресслужба ООС, інформує УНН.

Суспільство • 18 грудня 2019, 07:46  •  17453 перегляди
Стало відомо ім'я загиблого в зоні ООС військовослужбовця

Мінкульт: Верховний Суд не ухвалював дозволу УПЦ МП зберігати назву

Верховний Суд не ухвалював дозволу Українській Православній Церкві Московського Патріархату (УПЦ МП) не змінювати свою назву. З такою заявою виступили у Міністерстві культури, молоді та спорту (МКМС) України, повідомляє УНН.

Суспільство • 18 грудня 2019, 07:45  •  14886 перегляди
Мінкульт: Верховний Суд не ухвалював дозволу УПЦ МП зберігати назву

Справу групи "клофелінщиків", до складу якої входила 15-річна дівчина, скерували до суду

У столиці справу групи "клофелінщиків", до складу якої входила 15-річна дівчина, скеровано до Дніпровського районного суду м. Києва для розгляду по суті. Про це повідомляє пресслужба прокуратури міста Києва, інформує УНН.

Кримінал та НП • 18 грудня 2019, 07:35  •  14436 перегляди
Справу групи "клофелінщиків", до складу якої входила 15-річна дівчина, скерували до суду

Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 тис. гектарів землі

Президент України Володимир Зеленський пропонує аграрному комітету зменшити обсяг продажу землі до 10 тисяч гектарів. Про це Зеленський заявив під час зустрічі з аграріями Київщини, передає кореспондент УНН.

Політика • 18 грудня 2019, 07:33  •  27216 перегляди
Зеленський запропонував продавати в одні руки до 10 тис. гектарів землі

Суд Швейцарії підтвердив стягнення з Росії 44 млн дол. за активи "Укрнафти" у Криму

Верховний Суд Швейцарії залишив без задоволення заяву Російської Федерації про скасування міжнародного арбітражного рішення на користь ПАТ "Укрнафта", згідно з яким присуджено стягнути з Росії на користь "Укрнафти" понад 44 мільйони доларів компенсації за експропріацію інвестицій підприємства у Криму. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу компанії.

Економіка • 18 грудня 2019, 07:25  •  19979 перегляди
Суд Швейцарії підтвердив стягнення з Росії 44 млн дол. за активи "Укрнафти" у Криму

У Харкові зруйнували пам'ятник Максиму Горькому

У Харкові невідомі зруйнували пам'ятник письменнику Максиму Горькому. Про це УНН повідомили у відділі комунікації ГУНП у Харківській області.

Кримінал та НП • 18 грудня 2019, 07:20  •  14142 перегляди
У Харкові зруйнували пам'ятник Максиму Горькому

Fiat Chrysler та Peugeot досягли обов'язкової угоди про злиття на 50 млрд доларів

Fiat Chrysler та Peugeot PSA досягли обов'язкової угоди щодо злиття приблизно на 50 мільярдів доларів, що дозволить, як вважають сторони, змінити світову автомобільну індустрію. Про це повідомляє Reuters, інформує УНН.

Новини Світу • 18 грудня 2019, 07:18  •  10732 перегляди
Fiat Chrysler та Peugeot досягли обов'язкової угоди про злиття на 50 млрд доларів