avstraliya-zayavlyaye-scho-ne-obitsyala-dopomogti-ssha-zakhistiti-tayvan-v-ugodi-schodo-pidvodnikh-chovniv

Австралія заявляє, що не обіцяла допомогти США захистити Тайвань в угоді щодо підводних човнів

 • 590762 переглядiв

КИЇВ. 19 березня. УНН. Міністр оборони Австралії Річард Марлес заявив у неділю, що Австралія не обіцяла підтримувати США у будь-якому військовому конфлікті через Тайвань в обмін на угоду щодо придбання американських багатоцільових підводних човнів, передає УНН.

Деталі

На запитання, чи Австралія дала якесь зобов'язання США допомогти під час конфлікту через Тайвань в обмін на доступ до підводних човнів, Марлес відповів телеканалу ABC: «Звичайно, ні, і ніхто цього не шукав».

Він зауважив, що в цій угоді «абсолютно не було» зобов'язання щодо надання послуг Австралією.

Міністр торгівлі Австралії Дон Фаррелл заявив у неділю, що він упевнений, що запланований візит до Китаю для зустрічі зі своїм колегою Ван Веньтао відбудеться, незважаючи на AUKUS. Він висловив сподівання на візит до Китаю прем'єр-міністра Ентоні Альбанезе цього року, в коментарі Sky News.

Контекст

У понеділок Австралія, США та Велика Британія представили багаторічний проект AUKUS. Канберра має купити американські військові підводні човни класу «Вірджинія», а Велика Британія та Австралія зрештою будуть виробляти та експлуатувати підводні човни нового класу, SSN-AUKUS.

Лівоцентристський лейбористський уряд Австралії заявляє, що угода на суму 368 мільярдів австралійських доларів (246 мільярдів доларів) необхідна з огляду на нарощування військової могутності Китаю в регіоні, який він назвав найбільшим з часів Другої світової війни.

Відповідно до угоди AUKUS, яку Пекін назвав актом розповсюдження ядерної зброї, США продадуть Австралії три підводні човни, побудовані General Dynamics, на початку 2030-х років з опціоном на покупку Австралією ще двох.

Програма AUKUS має розпочатися з інвестицій у розмірі 6 мільярдів австралійських доларів (4 мільярди доларів США) протягом наступних чотирьох років для розширення бази підводних човнів та корабельних, а також для навчання кваліфікованих робітників.

Австралія також має намір надати 3 мільярди австралійських доларів на розширення суднобудівних потужностей США та Великої Британії, причому більшість цієї суми піде на прискорення виробництва американських підводних човнів класу «Вірджинія».

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Асад прибув до ОАЕ з другим після землетрусу візитом

     • 569470 переглядiв

    Президент Сербії розкритикував ордер МКС на арешт путіна

     • 1630376 переглядiв