cherez-vidmovu-kmda-vid-rekonstruktsiyi-kharkivskoyi-ploschi-kiyiv-vtrativ-investproekt-na-165-mln-dolariv-forbs

Через відмову КМДА від реконструкції Харківської площі Київ втратив інвестпроект на 165 млн доларів - Форбс

 • 687966 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Через відмову КМДА від реконструкції Харківської площі Київ втратив інвестпроект на 165 млн доларів. Про це повідомив в інтерв'ю журналу Форбс Тамаз Сомхішвілі.

Як власник «Київ-Терміналу», Сомхішвілі вже звертався до Президента України з проханням захистити його права як інвестора у спорі з мерією Києва щодо реконструкції Харківської площі у Києві. Згідно з інвестиційною угодою, підписаною 18 травня 2007 року, компанія Сомхішвілі «Київтермінал» після перемоги у тендері виплатила муніципалітету 14 млн доларів.
Проект компанії Сомхішвілі «Київ Термінал» з реконструкції Харківської площі у Києві передбачав будівництво 125 000 кв/м із можливістю інвестора збудувати додатково 180 000 кв/м. Розмір запланованих інвестицій становив 165 млн доларів. Це робило цей проект одним із найбільших інфраструктурних проектів столиці.

Згідно з домовленістю, запропонованою міською адміністрацією, у проекті одночасно брали участь дві компанії міської адміністрації: «Київавтодор» та «Київський метрополітен».

Проект мав бути завершений до 2012 року до Чемпіонату Європи з футболу.

Але КМДА не виконала свої зобов’язання, скасувала реконструкцію Харківської площі та відмовилась від компенсації інвестору збитків. Зокрема, у 2013 році міська влада припинила проект, визнала, що інвестор поніс витрати та збитки, та взяла на себе зобов’язання їх відшкодувати. Але згодом міська влада продовжувала порушувати свої зобов’язання і відмовилася відшкодовувати встановлені збитки.

Судова суперечка триває дотепер. У 2021 році судові слухання відвідував представник посольства Великої Британії в Україні. КМДА відмовляється від мирової угоди з інвестором. 25 квітня 2023 року має відбутися судове засідання у цій справі.

Тамаз Сомхішвілі – громадянин Великої Британії, засновник бізнес-групи «ТС Холдинг», яка об’єднує понад десяток грузинських компаній. Сомхішвілі отримав громадянство Великої Британії у 2007-му році, у зв’язку з чим з 2008 р. він призупинив, а з 2010 р. повністю припинив бізнес у Росії, де був співзасновником кількох компаній.

Минулого тижня стало відомо про висновок Центру контент-аналізу щодо звинувачень, які лунали на адресу Сомхішвілі від кількох українських блогерів. На думку експертів Центру, кампанія проти Сомхішвілі мала ознаки умисно дискредитації.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Нью-Йорку обвалилася багаторівнева парковка, є жертва

     • 5117870 переглядiв

    Резніков підтвердив прибуття систем Patriot до України

     • 535868 переглядiв