doslidzhennya-pravlinnya-la-ninya-dobigaye-kintsya-yavische-perekhodit-u-bilsh-normalniy-stan

Дослідження: правління Ла-Нінья добігає кінця, явище переходить у більш нормальний стан

 • 650935 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. За словами вчених з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень, правління погодного явища Ла-Нінья добігає кінця. Потужна модель переходить у більш нормальний стан, перш ніж її аналог, Ель-Ніньйо, з більшою ймовірністю сформується наприкінці цього літа. Про це УНН пише посилаючись на Wall Street Journal.

Деталі

За словами Дена Коллінза, метеоролога з Центру прогнозування клімату NOAA, Тихий океан переходить до нормальної або нейтральної моделі температури поверхні та сили вітру протягом наступних кількох місяців. 

Ла-Нінья є частиною змінного погодного режиму, відомого як Ель-Ніньйо-Південне коливання, або ЕНСО, яке виникає, коли надзвичайно сильні пасати штовхають теплі поверхневі води Тихого океану на захід, у бік Азії. Це змушує холодну воду підніматися на поверхню у центральній та східній частині Тихого океану.

Ель-Ніньйо, навпаки, виникає, коли ці пасати слабшають і тепліша, ніж зазвичай, вода виплескується із західної частини Тихого океану до східної частини Тихого океану. За даними NOAA, характер ЕНСО змінюється нерівномірно кожні два-сім років, викликаючи зміни температури поверхні океану та порушуючи характер вітру та опадів у тропіках.

За словами Коллінза, комп'ютерні моделі NOAA та інших метеорологічних агентств узгоджуються з тим, що ЕНСО ослабне протягом наступних трьох місяців.

Незважаючи на те, що цикл ЕНСО є сильним двигуном клімату Землі, вчені кажуть, що було б неправильно покладати відповідальність за кожне незвичайне погодне явище на Ла-Нінья чи Ель-Ніньйо.

Ель-Ніньйо зазвичай зменшує кількість опадів у деяких частинах Південної та Південно-Східної Азії, водночас приносячи опади у західну частину США та деякі частини Південної Америки. Попередні явища Ель-Ніньйо у 1997–1998 та 1982–1983 роках викликали сильні шторми на західному узбережжі, тоді як на півночі США та Канаді було сухіше та тепліше. Моделі Ель-Ніньйо також пов'язані з меншою кількістю атлантичних ураганів влітку та восени через сильніші вітри на верхніх рівнях.

Останнє явище Ель-Ніньйо у 2015 та 2016 роках призвело до меншої, ніж зазвичай, кількості опадів у східній Австралії та Південно-Східній Азії та більш посушливому сезону дощів в Індії. За даними Організації Об'єднаних Націй, це також викликало сильну посуху в деяких частинах Африки та несезонну погоду в Південній Америці, що поставило під загрозу 60 мільйонів людей через брак продовольства через сильну посуху.

Ці моделі можуть передбачати тривалість окремих явищ Ель-Ніньйо та Ла-Нінья на 6-25 місяців вперед.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, прогрес у розумінні та моделюванні Ель-Ніньйо та Ла-Нінья покращив прогнози, «надавши суспільству можливість підготуватися до пов'язаних з ними небезпек, таких як зливи, повені та посуха».

Хоча розвиток умов Ель-Ніньйо у Тихому океані цього року може зменшити кількість ураганів в Атлантиці, страховики уважно стежать за прогнозами NOAA.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі