gazprom-zvernuvsya-do-siemens-za-dokumentami-na-turbinu-dlya-pivnichnogo-potoku

"Газпром" звернувся до Siemens за документами на турбіну для "Північного потоку"

 • 141253 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. "Газпром" офіційно звернувся до Siemens з проханням надати документи, що дозволяють вивезти газотурбінний двигун для газопроводу "Північний потік-1", знову натякнувши на можливі "проблеми" з поставками газу до Європи без цього обладнання. Про це йдеться у повідомленні російської компанії, пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що 15 липня "Газпром" "офіційно звернувся до компанії Siemens з проханням надати документи, які з урахуванням чинних санкційних режимів Канади та ЄС дозволять вивезти до росії газотурбінний двигун для КС "Портова" – критично важливого об'єкта для газопроводу "Північний потік", та виконання групою компаній Siemens своїх зобов'язань у межах ремонту та сервісного обслуговування газотурбінних двигунів".

"Газпром" розраховує на "безумовне" виконання групою компаній Siemens своїх "зобов'язань" у межах сервісного обслуговування газотурбінних двигунів, "від яких залежить надійна робота газопроводу "Північний потік" та забезпечення природним газом європейських споживачів".

Доповнення

Раніше "Газпром" заявив, що не має у своєму розпорядженні документів, що дозволяють Siemens вивезти турбіну з Канади.

Так, німецька влада домовилася з Канадою, що Оттава передасть Берліну турбіну, необхідну для обслуговування газопроводу "Північний потік", що перебувала в Монреалі на ремонті. Канада не могла передати її росії, оскільки це порушило введені проти країни санкції.

Щоб Канада змогла переправити турбіну Німеччини, з санкцій було зроблено тимчасовий виняток. В уряді ФРН зазначили, що "якщо це полегшить ухвалення рішення для канадців у юридичному сенсі", Берлін підтримає передачу техніки німецьким партнерам, а не москві. Повернення турбіни позбавить росію приводу здійснювати постачання газу на рівні, який значно нижчий за стандартний, вважають у Берліні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення про "виключення із санкцій" будуть сприймати в москві як "прояв слабкості".

При цьому з середини червня росія різко скоротила обсяги постачання газу по "Північному потоку" - до 40% від проектної потужності, пояснивши це, зокрема, відсутністю турбіни. Берлін тоді зазначив, що основною причиною скорочення постачань він вважає політичні мотиви.

З 11 по 21 липня обидві нитки газопроводу "Північний потік" тимчасово зупинено. Компанія-оператор Nord Stream AG пояснила це "плановими профілактичними роботами".

Очільник Федерального агентства з мереж (BNetzA) Клаус Мюллер попередив про ризик, що техроботи на "Північному потоці" перетворяться на "безперервне техобслуговування" з політичних мотивів.

Через "Північний потік" проходить 55 млрд кубометрів газу на рік. 2021 року Німеччина споживала 100 млрд кубометрів, нагадує агентство Reuters.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ракетний удар по Вінниці: кількість загиблих зросла до 24

     • 159625 переглядiв

    Над Кременчуком збили російську ракету

     • 142355 переглядiв

    Миколаїв зранку вкотре обстріляв ворог

     • 123437 переглядiв