hruziia-napravyla-belhii-ta-nimechchyni-zapyt-na-aresht-ta-ekstradytsiiu-radnyka-henprokurora-ukrainy-adeishvili

Грузія направила Бельгії та Німеччині запит на арешт та екстрадицію радника генпрокурора України Адеїшвілі

 • 28192 переглядiв

Грузія вимагає арешту та екстрадиції колишнього міністра юстиції Зураба Адеішвілі, який зараз є радником Генерального прокурора України, і надіслала запити до Бельгії та Німеччини.

Прокуратура Грузії направила до Бельгії та Німеччини запит на арешт та екстрадицію Зураба Адеїшвілі, колишнього міністра юстиції часів Михайла Саакашвілі, який нині є радником генерального прокурора України, передає УНН із посиланням на "Новини Грузія".

Деталі

Запит на арешт офіційний Тбілісі направив після того, як Адеішвілі, у статусі радника генерального прокурора України, з'явився на парламентських слуханнях у Німеччині. Потім стало відомо про його поїздку до Брюсселя.

У МЗС Грузії сьогодні з цього приводу були запрошені посли ЄС та Німеччини.

Додамо

Уряд Грузії зробив відразу дві заяви. Одна була адресована Києву - вона про те, що високі посади в Україні "займають люди, які перебувають у розшуку або засуджені за різні злочини",

Адресат другої заяви - Євросоюз, у заяві говорилося, що "прийом Зураба Адеїшвілі до ЄС та Німеччини підриває уявлення про те, що європейська бюрократія вірна ідеї правової держави". А прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе назвав візит Адеїшвілі до Брюсселя "нападом на європейські цінності".

Після зміни влади в Грузії у 2012 році Адеїшвілі, який був одним із найвпливовіших міністрів в уряді Саакашвілі, разом із сім'єю залишив країну та проживав за кордоном. Останніми роками він переїхав до України.

Суд у Грузії виніс Адеїшвілі заочні вироки у кількох кримінальних справах, у тому числі у справі про банкрутство банку "Карту", який належить засновнику "Грузинської мрії", мільярдеру Бідзіні Іванішвілі.

З 2013 року прокуратура Грузії оголосила в розшук Зураба Адеішвілі за низкою звинувачень, але не змогла домогтися його екстрадиції. У 2015 році Інтерпол припинив міжнародний розшук Адеїшвілі за "червоним циркуляром", через два роки після його видання.

Антоніна Туманова

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Запорізький напрям: ССО показали як HIMARS б’є по ворожій РЕБ

     • 27174 переглядiв

    У російському Тольятті набирає обертів партизанський рух "АТЕШ"

     • 24982 переглядiв