mianma-obihnala-afhanistan-yak-lider-z-vyrobnytstva-opiiu

М'янма обігнала Афганістан як лідер з виробництва опію

 • 33004 переглядiв

М'янма випередила Афганістан як найбільший у світі виробник опіуму, збільшивши виробництво на 36% до 1080 тонн в умовах громадянської війни, тоді як виробництво в Афганістані впало до 330 тонн після заборони талібів.

М'янма наразі є найбільшим у світі виробником опіуму, обігнавши Афганістан, ідеться у доповіді ООН, пише УНН із посиланням на ВВС.

Деталі

Цього року виробництво опію, за оцінками, зросте на 36% до 1080 тонн, що набагато перевищує 330 тонн, які, як повідомляється, було вироблено в Афганістані.

Вирощування маку в Афганістані скоротилося на 95% після заборони на наркотики, запровадженої правлячим Талібаном минулого року.

Тим часом культивування розширилося М'янмі, де жорстока громадянська війна зробила його прибутковим джерелом доходу.

"Порушення в економіці, безпеці та управлінні, що відбулися після військового перевороту в лютому 2021 року, продовжують підштовхувати фермерів у віддалених районах до опіуму, щоб заробити на життя", — заявив регіональний представник Управління ООН з наркотиків та злочинності Джеремі Дуглас.

Опіум, ключовий інгредієнт сильнодіючого наркотику героїну, десятиліттями вирощувався в М'янмі, де він фінансував повстанські групи, які борються з урядом, пише видання.

Але лише за останній рік, коли вирувала громадянська війна, спровокована переворотом 2021 року, культивування збільшилося приблизно на 18% - воно також ставало "все складнішим", ідеться у звіті, і більш продуктивним через використання щільно організованих ділянок, іригаційних систем та іноді добрив.

Виробництво та торгівля героїном є найбільш прибутковим видом діяльності в опіумній економіці: за оцінками доповіді, цього року з М'янми було експортовано до 154 тонни героїну на суму до 2,2 мільярда доларів.

Доповнення

Регіон, де зустрічаються кордони М'янми, Таїланду та Лаосу – так званий "Золотий трикутник" – історично був основним джерелом виробництва опіуму та героїну. М'янма та Афганістан, як зазначає ВВС, є джерелами більшої частини героїну, що продається по всьому світу.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    М'янма обігнала Афганістан як лідер з виробництва опію

     • 33004 переглядiв

    Україна може ввести податок на надприбуток під час війни

     • 42178 переглядiв