ne-vydaly-dytyni-knyhy-v-bibliotetsi-bez-zastavy-bo-pereselenets-lubinets-zvernuvsia-do-ternopilskoi-ova-shchodo-perevirky-intsydentu

Не видали дитині книги в бібліотеці без застави, бо переселенець: Лубінець звернувся до Тернопільської ОВА щодо перевірки інциденту

 • 38799 переглядiв

Скандал розгорівся, коли дитині з сім'ї внутрішньо переміщених осіб відмовили у доступі до книг у Тернопільській обласній дитячій бібліотеці та вимагали внести заставу у розмірі 600 грн. Бібліотека посилалася на те, що дитина "не своя" у місті, а також на побоювання, що в книгах може міститися інформація, яка "прославляє росію".

Днями у мережі поширився скандал з переселенкою у Тернополі, де її дитині відмовлялися надавати книги в обласній бібліотеці для дітей, аргументуючи це тим, що дитина в місті "не своя", а також те, що у книжці можуть написати "слава росії". На скандал відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та звернувся до Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів, передає УНН.

Деталі

Як розповів Лубінець, мережею поширюється інформація про конфлікт між родиною переселенців та обласною дитячою бібліотекою, коли дитині з сім’ї ВПО відмовили у вільному та безоплатному отриманні у тимчасове користування книг із фонду бібліотеки.

"У результаті дитина отримала книги лише після сплати батьками застави у 600 гривень. Захист прав дитини - один із дев’яти основних напрямів роботи нашої інституції. Задля невідкладного реагування за цим випадком відправив лист до керівництва Тернопільської ОВА щодо перевірки цього інциденту та вжиття заходів", - повідомив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що відповідно до закону "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", переселенці мають ті ж права і свободи, як і інші громадяни України.

"Таким чином, прояви дискримінації ВПО у будь-яких сферах є неприпустимими", - наголосив Уповноважений з прав людини.

Контекст

Як розповіла харків’янка Катерина Посохова, яка вимушено живе у Тернополі, директорка Тернопільської обласної бібліотеки для дітей відмовилася давати книжки її сину Святославу через те, що дитина в Тернополі "не своя", а також те, що у книжці можуть написати "слава росії".

"Більше 2 років в Тернополі Святослав ходив в міську бібліотеку біля школи. Перечитав багато, жодних нарікань не мав. В черговий візит бібліотекар порадила звернутись до значно більшої - обласної бібліотеки. І ось тут ми дізналися, що дитина в Тернополі "не своя", а які можуть бути книги для не своїх? За 2 обрані книги (старенькі і в ганебному стані) на абонементі нам виставили рахунок у 600 гривень. Така, типу, застава, бо довіри до нас нема. Ми щиро здивувалися. На що почули оце все про "можете написати "слава росії", "такі як ви вже багато книг у нас потягли". Але ж які ми? Офіційно зареєстровані в місті, працюємо, навчаємось - дитина в місцевій школі, має відмінні успіхи. Сказати, що Свят засмутився - це нічого не сказати", - написала Катерина.

Мама хлопчика розповіла, що після того, як їй дали книжки в заставу, і вона прийшла їх повертати, то бібліотекар їй сказав, що більше книги їм без застави не дадуть.

"Прочитали. Приходимо здавати - вчасно, книги цілі. Перше, що каже бібліотекар - більше вам книг без застави не дамо. Чому? Розмовляйте з директоркою - так написали на вашому формулярі. Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти хоч скільки б вони жили в Тернополі. Намагаюсь спокійно апелювати до Конституції, де всі громадяни рівні тощо. У відповідь - або платіть, або ідіть, або поліцію викликаємо", - додала Катерина.

Свою позицію розповіли і в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей, де зазначили, що "увесь цей бруд, який сьогодні несеться соціальними мережами на адресу нашої бібліотеки, є прикладом того, як легко можна маніпулювати суспільною думкою, використавши певні інформаційні технології та створивши штучний резонанс події" та відкинули всі звинувачення.

Також в бібліотеці розповіли щодо видачі книг під "заставу", заявивши, що вона повертається у повному обсязі читачу після повернення книг у бібліотеку, а введена відповідно до "Інструкції про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави", в якій чітко прописані правила видачі під грошову заставу особливо цінних документів, книг представлених в обмеженій кількості.

За словами керівництва бібліотеки, застава передбачена для тих осіб, які не мають зареєстрованого постійного місця проживання в Тернопільській міській ТГ.

Нагадаємо

Нещодавно розгорівся скандал з українкою Ольгою Подусовою та її дітьми, якими вона опікується. Жінка стверджує, що її діти стали жертвами насилля з боку працівників в'єтнамської школи, що раніше прийняла дітей на навчання на час війни в Україні.

Популярні

Новини по темі