nova-ges-na-mistsi-znischenoyi-vorogom-mozhe-koshtuvati-blizko-milyarda-dolariv-minekonomiki

Нова ГЕС на місці знищеної ворогом може коштувати близько мільярда доларів - Мінекономіки

 • 402146 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Будівництво нової гідроелектростанції на місці знищеної окупантами Каховської ГЕС може коштувати близько одного мільярда доларів. Про це заявила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, слова якої наводять у Мінекономіки, передає УНН.

Цитата

"Підрив Каховської ГЕС притягне за собою екологічні, економічні наслідки, велику загрозу для радіаційної та харчової безпеки. Ціна будівництва нової ГЕС може коштувати близько 1 млрд доларів, оскільки мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі", - заявила вона.

Деталі

За її словами, лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років, і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати.

Також Свириденко повідомила, що, за попередніми підрахунками Міндовкілля та Держекоінспекції, внаслідок російського підриву Каховської ГЕС водним ресурсам завдано збитків на 2 млрд грн. Сума тільки збільшуватиметься, наголосила Свириденко.

У Міністерстві економіки зазначають, що знищення греблі Каховської ГЕС, організоване російськими військами, можна назвати однією з найбільших техногенних катастроф у Європі за останні десятиліття: можуть бути підтоплені 80 населених пунктів, знищено частину флори та фауни Херсонщини, кілька мільйонів людей можуть залишитися без питної води, під загрозою продовольча безпека та інші катастрофічні наслідки.

Доповнення

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. Каховська ГЕС через підрив повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Є додаткова загроза для Запорізької АЕС, але ситуація контрольована, вказали в Енергоатомі.

Відкрито кримінальне провадження про екоцид.

Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. У критичній зоні опинилися близько 16 тисяч людей.

За прогнозами, озвученими Херсонською ОВА, рівень води збільшиться ще приблизно на метр за наступні 20 годин.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти втрачають позиції під Бахмутом - Сирський

     • 320754 переглядiв

    Сумщину ворог атакував "шахедом", є жертви

     • 223744 переглядiв

    Як зараз виглядає підтоплений Херсон - показали нові фото

     • 1173200 переглядiв