piat-naibilshykh-naftovykh-kompanii-vynahorodiat-aktsioneriv-rekordnymy-vyplatamy

П’ять найбільших нафтових компаній винагородять акціонерів рекордними виплатами

 • 49617 переглядiв

П'ять нафтових компаній - BP, Shell, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies - виплатять акціонерам понад $100 млрд після року високих прибутків.

BP, Shell, Chevron, ExxonMobil і TotalEnergies розподілять між своїм інвесторами понад $100 млрд у 2023 році, на тлі зростаючого громадського обурення щодо прибутків компаній, які працюють у галузі видобуку викопного палива. Про це передає УНН із посиланням на The Guardian.

Деталі

За даними Інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу (IEEFA), п'ять найбільших компаній - BP, Shell, Chevron, ExxonMobil і TotalEnergies - у 2022 календарному році виплатили акціонерам дивіденди та викупили акції на суму 104 млрд доларів.

BP використала результати другого кварталу минулого року, щоб повідомити акціонерам, що у 2023 році дивіденди зростуть на 10%, що значно перевищує початковий прогноз. 

Високі виплати спостерігаються після того, як вторгнення росії в Україну перевернуло світові енергетичні ринки, спровокувавши зростання міжнародної ціни на нафту марки Brent і рекордні ціни на газ у всій Європі.

Про виплати та прибутки великих нафтогазових компаній також йдеться на тлі новин про завершення року, який, імовірно буде названо найспекотнішим за всю історію спостережень, - це досягнення пов'язано з надзвичайною ситуацією з кліматом на планеті.

Глобальна енергетична криза та надприбутки 

Останніми роками протести проти загальних зборів і конференцій нафтових компаній стають дедалі все більш радикальними, оскільки активісти вимагають більш амбітних заходів щодо зміни клімату.

Також обговорення цієї теми торкається питань формування ймовірного прибутку для продовження російської війни в Україні, в той час, як мільйони домогосподарств занурилися в кризу вартості життя через високі витрати на енергоносії.

Еліс Харрісон, активіст Global Witness, має наступну точку зору: "Глобальна енергетична криза стала гігантським захватом грошей для компаній, що займаються викопним паливом. І замість того, щоб інвестувати свої рекордні прибутки в чисту енергію, ці компанії подвоюють нафту, газ і виплати акціонерам, - каже активіст міжнародної неурядової організації, що працює над тим, щоб розірвати зв’язки між експлуатацією природних ресурсів, бідністю, корупцією та порушеннями прав людини у світі.

Проблеми з оплатою затримують постачання російської нафти до Індії - Reuters26.12.23, 14:17

Знову мільйони сімей не зможуть дозволити собі опалювати свої домівки цієї зими, а країни по всьому світу продовжуватимуть страждати від екстремальних погодних явищ кліматичного колапсу. Це економіка викопного палива, і вона сфальсифікована на користь багатих

– додала Харрісон.

Дітер Хелм, професор економічної політики Оксфордського університету і колишній радник уряду, вважає, що виплати свідчать про те, що галузь залишається впевненою у своїй майбутній прибутковості. На думку експерта, кліматичний порядок денний навряд чи відіграватиме роль у нещодавніх рекордних виплатах акціонерам.

Для цього потрібно вірити, що енергетичний перехід відбувається, і що попит на викопне паливо буде падати. Ці компанії інвестують величезні кошти в нові проекти, і вони виплачують великі дивіденди, тому що впевнені, що отримають великі прибутки. І коли ми подивимося на стан нашого нинішнього кліматичного прогресу, хто скаже, що вони помиляються?

– зауважує Хелм.

Доповнення

На думку аналітиків S&P Global Market Intelligence (SPMI), рекордні виплати інвесторам у нафтовій галузі були значною мірою підтримані різким збільшенням викупу акцій, що відіграє певну роль у забезпеченні майбутніх виплат нафтовими компаніями.

У США Chevron очолює програму викупу акцій на суму $75 млрд, за нею йде ExxonMobil з $50 млрд. В Європі Eni та Equinor значно збільшили обсяги викупу акцій. (..) Ми прогнозуємо, що Shell та BP спрямують 15-18% грошових потоків на дивіденди та близько 25% на викуп акцій у 2024 році

- зазначили в SPMI.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що на минулій кліматичній конференції продовжувалася дискусія, яку раніше викликав лист нафтового картелю ОПЕК до країн-членів цієї організації, в якому містився заклик до блокування амбітних резолюцій про поетапну відмову від викопного палива - вугілля, нафти і газу.

ЗМІ пророкують банкрутство компанії Х Ілона Маска вже у 2024 році01.01.24, 16:15

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    В Україну цього тижня прийде похолодання - синоптики

     • 30295 переглядiв

    У Дніпрі пролунали вибухи на тлі ракетної тривоги

     • 33064 переглядiв

    У Києві працює ППО

     • 41615 переглядiв

    ПС ЗСУ попередили про ракету у напрямку Дніпра

     • 41702 переглядiв