povernennia-oboviazkovoho-deklaruvannia-u-nazk-rozpovily-chy-staly-chynovnyky-aktyvnishe-podavaty-e-deklaratsii

Повернення обов’язкового декларування: у НАЗК розповіли, чи стали чиновники активніше подавати е-декларації

 • 27756 переглядiв

За словами заступника голови НАЗК Артема Ситника, після відновлення обов'язкового електронного декларування не відбулося сплеску подачі декларацій, але він прогнозує збільшення кількості ризикованих декларацій до січня 2024 року.

Після відновлення обов’язкового електронного декларування не відбулося збільшення подання декларацій. Про це повідомив заступник Голови НАЗК  Артем Ситник під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Щодо декларування за 2021, 2022 роки, то хотілось б зазначити, що декларування відбувалося, ще до відновлення обов’язку подати декларацію. Сказати, що різке збільшення поданих декларацій відбулося відразу після набрання чинності закону, не можна цього констатувати", - сказав Ситник.

Він зазначив, що чим менше посада пов’язана з корупційними ризиками, тим більше людей, які займають такі посади подають декларації.

"Ми оцінюємо, те що бачили раніше, то була така закономірність, що чим менше посада пов’язана з корупційними ризиками, тим більше людей, які займають такі посади подають декларації. Тенденція така, що чим вищий корупційний ризик по цій посаді, тим менше бажаючих подати декларації. Зараз, коли обов’язок відновлено, декларації подаються, але ми прогнозуємо, що потенційно найбільш ризиковані декларації будуть подаватися в кінці кампанії декларування. Тобто це буде кінець січня 2024 року", - розповів Ситник.

Доповнення

5 вересня ВР прийняла в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для чиновників.

10 жовтня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про відновлення електронного декларування з правкою про відкритий доступ (№9534).

10 грудня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції виконало вимоги Закону № 3384-ІХ та забезпечило відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб. 

Антоніна Туманова

Політика

Популярні

Новини по темі

До Нового року ціна на пальне впаде - експерт

 • 25739 переглядiв