prokuror-yaka-posadila-brata-prezidenta-poyasnila-konflikt-mizh-ukrayinskimi-antikoruptsiynimi-organami

Прокурор, яка посадила брата президента, пояснила конфлікт між українськими антикорупційними органами

 • 24123 переглядiв

БУХАРЕСТ-КИЇВ. 15 травня. УНН. Для того, аби антикорупційна система функціонувала успішно, слід чітко розмежувати повноваження владних органів, адже в процесі подолання корупції важливо розуміти, хто саме несе відповідальність за ті чі інші рішення. Про це в ексклюзивному інтерв’ю  УНН розповіла керівник Національної антикорупційної дирекції Румунії Лаура Кодруца Кьовеші.

"Наскільки я знаю, існує кілька авторитетних органів влади в розслідуванні корупції. Те, що я можу вам сказати, - це те, що ми тут зробили в Румунії, щоб мати ефективні результати в боротьбі з корупцією. Наприклад, тут у нас є спеціалізована структура з унікальною юрисдикцією боротьби з корупцією високого рівня. Коли у вас є лише один орган, відповідальний за щось, і, якщо ця влада не виконує свою роботу, ви знаєте, хто несе відповідальність. Але коли у вас є два органи влади, дві структури з тією ж або подібною юрисдикцією, тоді вони можуть звинувачувати один одного в тому, що вони не виконують дії, які вони повинні були виконати. Іншою умовою для ефективного результату є незалежність наших прокурорів і належне законодавство. Це надає прокурорам належні інструменти для розслідування випадків корупції", - сказала Кьовеші, відповідаючи на запитання про те, які вона бачить проблеми у становленні антикорупційної системи в Україні.

Вона також додала, що важливою складовою є політична незалежність прокурорів та суддів.

Щодо співпраці з українськими антикорупційними органами Кьовеші повідомила, що співпраця ведеться, а також румунська сторона надавала консультації українським колегам щодо розбудови антикорупційної системи.

Кьовеші очолює директорат з 2013 року. Її кандидатура була запропонована екс-президентом Румунії Траяном Бесеску (Traian Băsescu). І скоро, після затвердження її кандидатури, він і сам переконався в безкомпромісності Кьовеші - за звинуваченням у корупції був засуджений і його брат.

Також за цей період було порушено тисячі кримінальних справ, у яких фігурували міністри, судді, мери, і у 90% випадків обвинувачені у корупції отримували обвинувальні вироки. Станом на середину 2017 року за сприяння очолюваної Кьовеші антикорупційної дирекції Румунії було повернуто щонайменше 150 млн євро.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    СБУ обшукує "РИА Новости-Украина", затримано керівника

     • 16079 переглядiв