rada-planuie-rozghlianuty-zakonoproiekt-pro-borotbu-z-elektronnym-shakhraistvom-ta-kol-tsentramy

Рада планує розглянути законопроєкт про боротьбу з електронним шахрайством та "кол-центрами"

 • 17693 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за електронне та комунікаційне шахрайство, в тому числі за незаконне використання персональних даних та банківської інформації для заволодіння майном за допомогою електронних засобів.

Верховна Рада на найближчому засіданні планує розглянути у першому читанні законопроєкт щодо встановлення відповідальності за електронно-комунікаційне шахрайство. Про це пише УНН з посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та законопроєкт №10190.

Деталі

Згідно з законопроєктом, планується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 191-1 "Електронно-комунікаційне шахрайство". Це означає "протиправне збирання, зберігання, обробку та використання персональних даних, інформації, яка містить банківську таємницю, у тому числі індивідуальну облікову інформацію, реквізити платіжного інструменту, платіжної картки, код авторизації, з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою з використанням електронної комунікації та/або технічних засобів електронних комунікацій".

За інтернет шахрайство планується встановити відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо інтернет шахрайство було вчинено групою людей, то планується позбавляти волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 10 років. У воєнний час - позбавлення волі від 7 до 12 років.

Передбачається покарання і за створення шахрайської групи. За таке порушення для організатора буде передбачатися позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна.

Для учасників шахрайської групи буде передбачатися позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

За пропонування до участі в шахрайській групі планується карати позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією майна, а у воєнний час - позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо

На Львівщині судитимуть осіб, які продавали підроблені навушники під виглядом світового бренду та завдали збитків на понад мільйон гривень.

Право на володіння зброєю для персоналу "Укрпошти": Рада найближчим часом планує розглянути законопроєкт07.05.24, 09:34

Популярні

Новини по темі

Ціна на біткоїн впала до 62 тисяч доларів: у чому причина

 • 17777 переглядiв

Коломойському повідомили ще одну підозру

 • 16476 переглядiв