radi-rekomenduiut-ukhvalyty-zakonoproekt-pro-vidpovidalnist-za-ukhylennia-vid-mobilizatsii-u-novii-redaktsii-shcho-treba-znaty

Раді рекомендують ухвалити законопроект про відповідальність за ухилення від мобілізації у новій редакції: що треба знати

 • 25463 переглядiв

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує ухвалити законопроект про відповідальність за ухилення від мобілізації зі зниженими штрафами та відсутністю тюремного ув'язнення за відмову від проходження медичного огляду.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти законопроект про відповідальність за ухилення від мобілізації, але у новій редакції. Зокрема, комітет пропонує в рази зменшити штрафи за ухилення від мобілізації та прибрати норму, яка передбачала покарання до 5 років за гратами за відмову від проходження медичного огляду. Про це повідомив народний депутат Олександр Бакумов, передає УНН.

Деталі

Як повідомив Бакумов, Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Раді нову редакцію законопроекту про відповідальність за ухилення від мобілізації - №10379.

"Змін до Кримінального кодексу України не буде взагалі. Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення: строк накладення адмінстягнення (ст. 38 КУпАП) - зменшили з 3 років (редакція КМУ) до 1 року", - повідомив Бакумов.

Також нова редакція законопроекту встановлює штрафи за порушення правил військового обліку): в мирний час - від 3400 до 5100 гривень; в особливий період - від 17000 до 25500 гривень.

Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію для громадян: в мирний час - від 5100 до 8500 гривень; в особливий період - від 17000 до 25500 гривень. Для посадових осіб та службових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій: в мирний час - від 17000 до 34000 гривень; в особливий період - від 34000 до 59500 гривень.

"Змін в ст. 263 КУпАП щодо строків адміністративного затримання не вносимо. В редакції КМУ пропонувалось - затримання до трьох діб для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення. ТЦК буде виносити постанову не складаючи протокол у разі вчинення в особливий період правопорушень за ст.ст.210, 210-1 КУпАП. Тільки що Комітет рекомендував законопроект Верховній Раді прийняти за основу і в цілому", - додав Бакумов.

Доповнення

Наприкінці грудня Кабмін вніс законопроект, який передбачає збільшити штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, а також мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Зокрема, за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пропонується встановити штраф у розмірі від 34 000 – 85 000 гривень.

В особливий період період пропонується встановити штрафи на рівні від 153 000 – 204 000 гривень. Також законопроект пропонує затримувати до трьох діб людей за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Також за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду), на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період пропонується карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Антоніна Туманова

Війна

Популярні

Новини по темі

Ракетний обстріл Одеси 15 березня завдав збитків на 600 млн грн

 • 26572 переглядiв

МВС запустило опитування щодо володіння зброєю

 • 24956 переглядiв