rozstril-ukrainskykh-viiskovopolonenykh-kyslytsia-zaklykav-radbez-oon-prydilyty-pytanniu-pershocherhovu-uvahu

Розстріл українських військовополонених: Кислиця закликав Радбез ООН приділити "питанню першочергову увагу"

 • 38920 переглядiв

Постійний представник України при ООН закликає Раду Безпеки першочергово зупинити випадки страти росією українських військовополонених.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав членів Ради Безпеки внести свій внесок у визначення найбільш ефективних стратегій для припинення випадків розстрілу росіяними український віськовополонених. Про це він сказав на засіданні Радбезу ООН 11 квітня, передає УНН. 

"Ми, як і раніше, стурбовані звірствами щодо українських військовополонених. 7 квітня в російських соціальних мережах з'явилися нові шокуючі відеозаписи, на яких видно, як російські військовослужбовці вбивають трьох захоплених у полон беззбройних українських військовослужбовців у Херсонській області", -  заявив Кислиця. 

Він нагадав, що у своїй останній доповіді, що охоплює період з 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало різке збільшення кількості повідомлень про страти українських військовополонених. В ООН нарахували  32 таких страт, що значно більше, ніж за будь-який попередній період.

Загалом українські правоохоронні органи розслідують 27 кримінальних справ за фактами страти 54 українських військовополонених росіянами з початку широкомасштабного вторгнення рф  в Україну.

"Висновки Міжнародної комісії з розслідування подій в Україні підтверджують послідовну картину широкомасштабних і систематичних тортур, що застосовуються російською владою в місцях ув'язнення", - наголосив Кислиця. 

Постпред при ООН також зауважив, що росія відмовляється надати доступ до військовополонених і цивільних ув'язнених представникам ООН і МКЧХ. 

Ми наполегливо закликаємо членів Ради Безпеки приділити цьому питанню першочергову увагу і внести свій внесок у визначення найбільш ефективних стратегій для розв'язання проблеми і припинення цих кричущих порушень міжнародного гуманітарного права

- закликав Кислиця. 

Нагадаємо

7 квітня в мережі з'явилося відео, в якому окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених. Судячи з напису, це відбулося поблизу Кринок на Херсонщині.

Популярні

Новини по темі