rynok-pratsi-prodovzhuie-vidchuvaty-defitsyt-pratsivnykiv-nbu-nazvav-prychyny-ta-naslidky

Ринок праці продовжує відчувати дефіцит працівників: НБУ назвав причини та наслідки

 • 28033 переглядiв

Попит на робочу силу продовжує зростати, тоді як пропозиція залишається обмеженою через міграцію, що призводить до дефіциту кадрів і зростання заробітної плати, а доходи домогосподарств підтримуються бюджетними трансфертами, індексацією пенсій та підвищенням мінімальної заробітної плати.

Попит на робочу силу в Україні продовжує зростати, тоді як пропозиція залишається обмеженою, у тому числі через міграцію та мобілізацію. Це призводить до дефіциту кадрів і відповідно зростання заробітної плати. Про це повідомили у НБУ у макроекономічному та монетарному огляді за квітень, пише УНН.

Деталі

За даними НБУ, зростання кількості нових вакансій на сайтах пошуку роботи свідчить про стійкий попит на робочу силу на початку 2024 року. Водночас, згідно з опитуваннями бізнесу, все більше підприємств стикається зі складнощами в пошуку як кваліфікованого, так і некваліфікованого персоналу.

"Кількість тих, хто шукає роботу, вимірювана кількістю резюме на сайтах пошуку роботи, надалі скорочувалася. Це може бути наслідком як відновлення зайнятості, так і обмеженої пропозиції робочої сили, у тому числі через мобілізацію та подальшу міграцію", - вказали у Нацбанку.

Кількість мігрантів за межами України з початку 2024 року станом на 14 березня, за даними ООН, збільшилася на майже 150 тисяч (або 2%) до 6,5 млн осіб, додали у НБУ.

"Через невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили збільшується тиск у бік підвищення заробітних плат як з боку пошукачів роботи, так і роботодавців. Додатковий вплив мало підвищення мінімальної заробітної плати на початку року", - повідомили у НБУ.

При цьому зазначається, що зростання зарплат, значні обсяги витрат бюджету на грошове забезпечення військовослужбовців, індексація пенсій (з березня) і підвищення виплат, прив'язаних до мінімальної зарплати, сприяли збільшенню доходів домогосподарств, що, зі свого боку, підтримує споживчий попит.

Відбувається різке уповільнення глобального ринку праці - ООН31.10.22, 18:44 • [views_184125]

Популярні

Новини по темі

Квітневі грози на вихідних: синоптики дали прогноз

 • 31410 переглядiв