seim-polshchi-stvoryv-slidchyi-komitet-dlia-rozsliduvannia-koruptsiinoho-vizovoho-skandalu

Сейм Польщі створив слідчий комітет для розслідування корупційного "візового скандалу"

 • 29177 переглядiв

Польський Сейм сформував комісію з 11 членів для розслідування візового скандалу, пов'язаного з легалізацією перебування іноземців у період з 2019 по 2023 рік. Скандал пов'язаний з використанням платних польських робочих віз для в'їзду в ЄС, а чиновників підозрюють у зловживаннях.

Сейм Польщі нового скликання створив спеціальний комітет для розслідування так званого візового скандалу. Про з посиланням на канцелярію Сейму, передає УНН.

Деталі

Ввечері, 19 грудня, Сейм 259 голосами схвалив резолюцію щодо створення слідчого комітету для розслідування так званого візового скандалу у складі 11 депутатів.

Проти проголосували 79 депутатів ("ПіС" та Kukiz'15), один з "Конфедерації" утримався, а понад сотня депутатів колишньої партії влади "Право і справедливість" проігнорували голосування.

Президент Польщі привів до присяги новообраного прем'єр-міністра Дональда Туска та міністрів13.12.23, 13:02

Слідчий комітет уповноважений дослідити законність, систематичність випадків легалізації перебування іноземців на території Польщі у період з 12 листопада 2019 року до 30 листопада 2023 року та пов’язані з цим випадки зловживання, недбалості та упущень. 

Доповнення

Від "ПіС" невдало намагалися подати поправку, яка б включила у завдання комісії дослідити "поширення неправдивої інформації у медіа" щодо цього питання, що "могло вплинути на результати парламентських виборів і зашкодило міжнародній репутації Республіки Польської". Крім того, депутати відхилили спробу розширити часові рамки розслідування (з 2007 року).

Контекст

Йдеться про виявлені випадки надання польських нібито трудових віз у посольствах в країнах Сходу за гроші, що насправді було схемою в’їзду на територію ЄС. Восени польська прокуратура повідомила про підозру семи чинним і колишнім посадовцям. 

Reuters: при Туску як прем'єрові Польщі очікується потепління у відносинах з ЄС11.12.23, 10:37

"Візовий скандал" почався у вересні 2023 року, коли польські ЗМІ опублікували розслідування про звільнення заступника міністра закордонних справ Пьотра Вавжика, який відповідав за консульські та візові питання.

Нагадаємо

Польський суд визнав 14 осіб з України, білорусі та росії винними у шпигунстві на користь рф, засудивши їх до 6 років позбавлення волі та наклавши штрафи. Ще дві справи будуть розглядатися окремо.

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі