ssha-zaprovadyly-sanktsii-proty-rosiian-yaki-stvoriuvaty-feikovi-saity-uriadovykh-orhanizatsii-ta-vplyvovykh-zmi-dlia-poshyrennia-rosiiskoi-propahandy

США запровадили санкції проти росіян, які створювати фейкові сайти урядових організацій та впливових ЗМІ для поширення російської пропаганди

 • 105205 переглядiв

США запровадили санкції проти двох російських фізичних та юридичних осіб за проведення зловмисної дезінформаційної кампанії, спрямованої на Латинську Америку, видаючи себе за легітимні ЗМІ та використовуючи фейкові акаунти в соціальних мережах для поширення антиукраїнської пропаганди.

Сполучені Штати Америки запровадили обмеження проти росіян, які займалися поширенням антиукраїнської пропаганди в країнах Латинської Америки. Мова йде про Іллю Гамбашидзе, засновника московської компанії Social Design Agency, та Миколу Тупікіна, гендиректора Group Structura LLC. Про це йдеться у пресрелізі опублікованому на сайті Міністерства фінансів США, передає УНН.

Ми прагнемо викрити масштабні російські кампанії обману, спрямовані на введення виборців в оману та підірвати довіру до демократичних інститутів у Сполучених Штатах і в усьому світі. Сполучені Штати разом із нашими союзниками та партнерами залишаються непохитними у захисті наших демократичних принципів і довіри до наших виборів

— зазначив заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Е. Нельсон.

Деталі

У пресрелізі американського відомства також зазначили, що 20 лютого Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) додали до підсанційного списку двох фізичних осіб та дві організації, які співпрацювали із урядом російської федерації (рф) для проведення інформаційної кампанії "зловмисного впливу" за кордоном.

Мова йде про Іллю Гамбашидзе ( Gambashidze ), засновника московської компанії Social Design Agency ( SDA ), та Миколу Тупікіна ( Tupikin ), генерального директора і нинішнього власника російської компанії Group Structura LLC ( Structura ).

рф активізувала кампанію дискредитації України на Близькому Сході: у Каїрі посольства різних держав засипають пропагандиськими папірцями20.03.24, 15:32

Компанії SDA  і Structura були визначені як ключові учасники інформаційної кампанії, відповідальних за надання уряду рф низки послуг, включаючи створення вебсайтів, призначених для імітації урядових організацій і законних ЗМІ в Європі. 

До осені 2022 року Тупікін і Гамбашидзе реалізували кампанію, яка видавала себе за новинні веб-сайти, інсценувала відео та фейкові акаунти в соціальних мережах. Зокрема, Тупікін і Гамбашидзе через SDA і Structura запровадили від імені уряду розгалужену мережу з понад 60 веб-сайтів, які видавали себе за законні новинні організації та використовували оманливі облікові записи в соціальних мережах для розширення вмісту підроблених веб-сайтів. Схоже, що підроблені веб-сайти були створені, щоб ретельно імітувати зовнішній вигляд законних новинних веб-сайтів. Фальшиві веб-сайти включали вбудовані зображення та робочі посилання на законні сайти та навіть використовували сторінку прийняття файлів cookie імітованого сайту.  

– розповіли у відомстві.

Таким чином москва, використовуючу низку інструментів, зокрема кампанії інформаційної пропаганди та незаконну кібердіяльність, намагалась підірвати інтереси Сполучених Штатів та їхніх союзників й партнерів, у тому числі в Латинській Америці, на Близькому Сході та у Європі. 

У Франції розкрили мережу російської пропаганди, що транслювала дезінформацію про війну в Україні на понад 200 інфоресурсів12.02.24, 23:44

Російські суб’єкти впливу дедалі більше адаптують свої методи, щоб приховати свою причетність, розвиваючи величезну екосистему російських проксі-сайтів, персон і організацій, які створюють хибний вигляд незалежних джерел новин. Сьогоднішні визначення відбулися після попередніх дій OFAC, які висвітлили та зірвали глобальні кампанії зловмисного впливу росії, які включали  втручання США у вибори, спроби підірвати демократію в Молдові, дестабілізаційну діяльність в Україні та  роботу засобів масової інформації, контрольованих російськими спецслужбами,  серед іншого.

– йдеться у пресрелізі мінфіну США. 

Сьогодні OFAC призначив SDA  та Structura відповідно до EO 14024 за те, що вони належали чи контролювалися, або діяли чи мали намір діяти від імені чи від імені, прямо чи опосередковано, уряду російської федерації.

OFAC внесло Гамбашидзе та Тупікіна в адмін відповідно до EO 14024 за те, що вони були або були керівником, посадовою особою, старшим виконавчим службовцем або членом ради директорів SDA та Structura , відповідно, осіб, чиє майно та інтереси у власності заблоковано відповідно до EO 14024 .

Із повним списком підсанкційних осіб пов’язаних із рф можна ознайомитись тут.

Популярні

Новини по темі

Іспанія передасть Україні ще 20 танків Leopard 2A4 - ЗМІ

 • 101771 переглядiв

Mind Entrepreneur Summit. Підприємництво як майбутнє України

 • 73120 переглядiв

У роботі соцмереж Facebook та Instagram стався збій

 • 23836 переглядiв