the-economist-nazvav-hretsiiu-krainoiu-2023-roku

The Economist назвав Грецію країною 2023 року

 • 30885 переглядiв

Журнал The Economist назвав Грецію країною року за успішні економічні реформи та вихід з боргової кризи. Країна продовжує розвиватися, попри минулі труднощі.

Греція, як втілення розумних та вдалих економічних реформ стала країною року за версією британського журналу The Economist. Про це пише УНН.

Деталі

У виданні визнають, що сьогодні Греція далека від досконалості, але наголошують, що її обрали за те, що навіть "на межі краху" їй вдалось провести низку важливих реформ. 

Журналісти додають, що десять років тому Греція була "покалічена борговою кризою".

FT назвала людиною року Ларса Йоргенсена – голову компанії Novo Nordisk, яка розробила препарати для зниження ваги20.12.23, 12:54

Доходи країни впали, суспільний договір розпався, а ліві та праві екстремістські партії лютували. Уряд настільки зневірився, що шукав підтримки в Китаю та навіть продав китайській фірмі свій головний порт — Пірей.

Натомість сьогодні попри недоліки, видно разючі в країні. Після багатьох років болісної реструктуризації Греція очолила наш щорічний рейтинг багатих економік світу у 2023 році.

Її правоцентристський уряд був переобраний у червні. Її зовнішня політика є проамериканською, проєвропейською та насторожено ставиться до Росії.   

Журналісти впевнені Греція показує, що на межі краху можна провести жорсткі, розумні економічні реформи, відновити суспільний договір, проявити стриманий патріотизм і все одно виграти вибори.

Доповнення

Видання також згадало чимало інших країн, які заслуговують на визнання у 2023 році. Їх загалом поділили на дві групи - країни, які протистояли автократичним сусідам та держави, які захищали в себе ліберальні цінності.

Україна потрапила до першої групи - адже українці сміливо борються проти російської військової машини, незважаючи на вагання західних союзників щодо допомоги у війні. Опір російському залякуванню чинила і Молдова, а Фінляндія стала частиною НАТО — незабаром до Альянсу доєднається і Швеція.

Київ повернувся до рейтингу найдорожчих міст світу: на яку позицію30.11.23, 19:26

Крім того, в Азії країни протистояли китайському впливу, часто за підтримки Сполучених Штатів. Зокрема, Філіппіни захищали морські кордони від китайських кораблів. 

Навіть Японія та Південна Корея відклали історичні суперечки і поглибили співпрацю. 

До іншої ж групи країн The Economist вніс Ліберію, яка зуміла мирно змінити владу. Також Східний Тимор зберіг репутацію країни, яка поважає права людини та вільну пресу.

Крім того, сюди потрапили Таїланд й Туреччина, де опозиція наполегливо намагалася скинути автократичні режими, але вибори у країнах не змінили політичного становища.

Нагадаємо

Журнал Time назвав "Людиною року 2023" Тейлор Свіфт - американську співачку і авторку пісень, одну з найбільш відомих американських поп-зірок 2000-х років, що починала кар'єру в індустрії кантрі-музики.

Вона також професійна гітаристка, акторка, режисерка й TV-персона. Володарка 225 професійних нагород, серед яких понад 10 нагород Греммі.

Популярні

Новини по темі

The Economist назвав Грецію країною 2023 року

 • 30885 переглядiв

Парламент легалізував медичний канабіс

 • 37034 переглядiв