u-danii-planuiut-rozshyryty-pryzov-na-zhinok-i-prodovzhyty-termin-strokovoi-sluzhby

У Данії планують розширити призов на жінок і продовжити термін строкової служби

 • 23160 переглядiв

Данія планує розширити призов на військову службу, включивши до нього жінок, і продовжити термін військової служби з приблизно 4 місяців до 11 місяців, з метою збільшення щорічної кількості призовників до 5 000 осіб.

Данія у найближчі роки хоче збільшити кількість призовників, розширити систему призову на жінок та продовжити терміни строкової служби. Про це заявила прем’єрка Метте Фредеріксен, повідомляє DR, пише УНН.

Захищати свою країну - це одна з найпочесніших справ. Тож уряд вносить пропозицію розширити призов. Ми пропонуємо повну рівність між двома статями,

- сказала Фредеріксен.

Деталі

Вона також зазначила, що такий підхід буде більше відповідати реаліям сучасного світу. Розширення призовної системи на жінок планується з 2026 року.

Міністр оборони Троельс Лунд Поульсен своєю чергою зазначив, що відповідне законодавство розраховують схвалити не пізніше 2025 року, щоб з наступного року воно вже застосовувалося.

Це означає, що усі молоді люди, незалежно від статі, можуть бути призвані до Збройних сил і проходити строкову службу на тих самих умовах. Іншими словами, призов має відповідати сучасним умовам - і нашим фундаментальним цінностям, що відображають наше суспільство, і загрозам, які можуть перед нами постати,

- сказав міністр.

На 2023 рік частка жінок, які пішли служити добровільно, складала 25% серед близько 4700 строковиків. У Данії призивають не усіх без винятку молодих людей - відбір здійснюється шляхом лотереї.

Термін строкової служби планують розширити з близько 4 місяців до 11 місяців. Перші 5 місяців строковики будуть проходити базову підготовку, а решту часу - отримувати конкретну спеціальність.

Щорічна кількість призовників зросте до 5000 осіб.Також уряд Данії повідомив, що на оборонні потреби у наступні 5 років планують виділити додаткові 40 млрд крон - близько 5,3 млрд євро.

За словами Фредеріксен, це означає, що у 2024 і 2025 роках Данія витратить на оборону 2,4% свого ВВП, що включатиме і вартість наданої Україні військової допомоги.

Нагадаємо

Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги на суму близько 308,4 млн євро, включаючи співфінансування артилерійських систем "Цезар", мінометів та боєприпасів.

Популярні

Новини по темі

Атака рф на Кривий Ріг: кількість жертв зросла до п'яти

 • 107645 переглядiв