ukraina-zatverdyla-na-nastupnyi-rik-proiekt-planu-reform-dlia-vstupu-do-nato

Україна затвердила на наступний рік проєкт плану реформ для вступу до НАТО

 • 30549 переглядiв

Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України схвалила проєкт національної програми з метою набуття членства в НАТО,зосередившись на реформах у сфері оборони та відповіді на виклики, пов'язані з російським вторгненням. Програма буде представлена в НАТО 29 листопада.

Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік для представлення стороні НАТО. Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Комісія з питань координації євроатлантичної інтеграції України під головуванням Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної схвалила проєкт адаптованої Річної національної програми (аРНП) на 2024 рік для представлення стороні НАТО

- йдеться в повідомленні Урядового порталу.

Деталі

Повідомляється, що головна мета аРНП - підготовка України до членства в Північноатлантичному Альянсі шляхом підвищення обороноздатності як майбутнього союзника Альянсу. Всі зміни розроблені із врахуванням умов повномасштабного вторгнення росії.

Голова Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила, що адаптована РНП є максимально стислою та практичною, сфокусованою на реформах у секторі безпеки і оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кулеба: Україна вже де-факто реалізує ПДЧ щодо НАТО    

"У сфері демократичних трансформації чітко зафіксовано посилання на завдання, які Україна виконує на шляху європейської інтеграції. Ми провели хорошу внутрішню роботу, а також ґрунтовні консультації зі штаб-квартирою НАТО. Союзники позитивно оцінили підхід, який ми запропонували, та дали узагальнені рекомендації до проекту, які були враховані Комісією", - розповіла Стефанішина.

Зазначається, що проєкт аРНП буде представлено союзникам 29 листопада на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Проєкт Програми містить п’ять базових розділів: політичні та економічні питання, оборонні та військові питання, ресурсні питання, питання безпеки та правові питання. Визначені заходи також корелюються з порядком денним "Жінки, мир, безпека".

"У частині політичних реформ, в тому числі щодо трансформації державного управління, підвищення прозорості та сприяння інклюзивному політичному процесу, Адаптована РНП скоординована та гармонізована із порядком денним реформ Уряду України для початку переговорів з ЄС про вступ, а також для реалізації рекомендацій Групи семи (G7), Міжнародного валютного фонду, Ради Європи, Організації економічного співробітництва та розвитку та інших партнерів", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен на зустрічі НАТО пообіцяє постійну підтримку Україні 

Таким чином, фокус аРНП на 2024 рік зосереджений на посиленні оборонних спроможностей сектору безпеки і оборони України через розвиток відповідних систем планування, управління та контролю.

Зміни відбуватимуться шляхом впровадження стандартів і найкращих практик НАТО з метою досягнення взаємосумісності з Альянсом.  

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Міноборони України та ЗСУ запровадили вже 280 стандартів НАТО

     • 28769 переглядiв

    Повноваження ФГВФО мають бути переглянуті – юрист

     • 213733 переглядiв