ukrayina-khoche-priyednatisya-do-yes-protyagom-dvokh-rokiv-premyer

Україна хоче приєднатися до ЄС протягом двох років - Прем'єр

 • 1095944 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. Україна хоче приєднається до ЄС протягом двох років. Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у коментарі POLITICO, пише УНН.

Деталі

"У Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля є щільний дворічний графік для забезпечення членства в ЄС, який обов'язково домінуватиме в обговореннях цього тижня на історичному саміті ЄС-Україна", - пише видання.

Головне завдання єврокомісарів, які вирушать до Києва наприкінці цього тижня напередодні п'ятничного саміту з Президентом України Володимиром Зеленським та очільниками Європейської комісії і Ради ЄС, як зазначається, "ймовірно, полягатиме в управлінні очікуваннями".

Сам Шмигаль ставить жорсткі терміни. "У нас дуже амбітний план приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних двох років, - сказав він. - Тому ми очікуємо, що цього року, у 2023 році, у нас уже може бути ця попередня стадія переговорів".

Така заява "кидає рукавичку" істеблішменту ЄС, який намагається зберегти питання членства України як "набагато більш віддалену концепцію", ідеться в статті.

П'ятничний саміт у Києві - перша зустріч такого роду, яка відбудеться в зоні активних бойових дій - буде присвячений пошуку правильного балансу.

Хоча лідери країн ЄС і не будуть присутні, офіційні особи Європейської ради, як зазначено, були зайняті спілкуванням з країнами-членами блоку з приводу підсумкового комюніке.

Деякі країни наполягають на тому, що заява не повинна далеко відходити від формулювань, використаних на червневій Європейській раді, наголошуючи на тому, що, хоча майбутнє України перебуває в Європейському Союзі, країни-претенденти повинні відповідати певним критеріям. "Очікування в Києві досить високі, але необхідно виконати всі умови, які поставила комісія. Це процес, заснований на заслугах", - сказав один високопоставлений чиновник ЄС.

Проте, коли Зеленський зустрінеться з очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, очікується прогрес у цьому питанні, зазначає видання.

Шмигаль сказав, що сподівається, що в п'ятницю Україна зможе домогтися "істотного стрибка вперед", особливо в конкретних галузях - угода про "промисловий безвіз"; призупинення дії митних зборів на український експорт ще на рік; та "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) і включення України в зону мобільного роумінгу ЄС.

"Ми очікуємо прогресу і прискорення на нашому шляху до підписання цих угод", - сказав він.

Найгарячішою темою - і одним із головних питань щодо вступу України до ЄС - стане, як зазначається, боротьба України з корупцією. "Нам потрібна реформована Україна, - сказав високопоставлений чиновник ЄС, який брав активну участь у підготовці до саміту. - У нас не може бути такої ж України, як до війни".

Шмигаль наполягав на тому, що уряд Зеленського серйозно ставиться до корупції. "У нас непримиренний підхід до корупції", - сказав він, вказавши на "блискавичну швидкість", з якою чиновників усунули з посад цього місяця. "На жаль, корупція народилася не вчора, але ми впевнені, що викорінимо корупцію", - сказав він, як вказує видання, "відкрито заявивши, що це ключ до вступу країни в ЄС".

Він також сказав, що уряд готовий переглянути своє нещодавнє законодавство про Конституційний суд країни, щоб задовольнити вимоги як Європейської комісії, так і Венеціанської комісії, консультативного органу Ради Європи. За словами Шмигаля, зміни можуть відбутися вже цього тижня, напередодні саміту.

Шмигаль сказав, що ці питання будуть вирішуватися. "Ми проводимо консультації з Єврокомісією, щоб переконатися, що всі зроблені висновки можуть бути включені в текст", - сказав він.

Загалом же, зазначає видання, очікується, що символічна сила саміту цього тижня надішле москві переконливий сигнал про європейські прагнення України.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Україна хоче приєднатися до ЄС протягом двох років - Прем'єр

     • 1095944 переглядiв

    росіяни вночі знову обстріляли Нікопольщину - ОДА

     • 796396 переглядiв