vagitni-ukrayinki-sami-obiratimut-chas-dekretnoyi-vidpustki-moz

Вагітні українки самі обиратимуть час декретної відпустки — МОЗ

 • 84869 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність. Відповідний закон ухвалила Верховна рада, і він вже набув чинності. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я, пише УНН.

Цитата

“Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше. Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ, який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності”, — розповіли у МОЗ.

Деталі

Наказ МОЗ України № 1810 “Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я” був поданий на розгляд 18 жовтня.

Відповідно до цього документу вагітна жінка за власним бажанням має змогу після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно — за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Однак, якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня — вона має звернутись до лікаря, який веде її вагітність, після початку 30 тижня вагітності і подати заяву про те з якої дати має бути сформований МВТН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COVID-19 нікуди не зник: у МОЗ дали рекомендації, як діяти за підозри на коронавірус

Якщо в неї пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Тож, жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період, чого раніше зробити без втрати коштів було неможливо.

Адже раніше, якщо жінка приймала рішення працювати після 30 тижня вагітності, кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати. Відповідно зменшувався й розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Вагітні українки самі обиратимуть час декретної відпустки — МОЗ

     • 84869 переглядiв

    У Києві тимчасово призупинили рух фунікулера

     • 99077 переглядiв

    Військовий рекрутинг в Україні: у Міноборони зробили перший крок

     • 107065 переглядiв

    росіяни обстріляли Дніпропетровщину: одна людина поранена

     • 70901 переглядiв